Herrlandslaget i fotboll

Peterson: ”Tycker man måste våga säga vad man tycker”

23-åringen vill dra på sig landslagströjan snart

Av: 

Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Han gör succé i Holland och toppar skytteligan.

Kristoffer Peterson tycker att han borde få chansen att visa upp sig i den blågula landslagströjan.

– Mitt lag är ett topplag i holländska ligan och jag har varit en stor anledning till det. Jag respekterar Jannes beslut och den truppen han tar ut. Men jag tycker man måste våga säga vad man tycker, säger Peterson till Sportbladet.

Derbyfest på lördag! Sportbladet sänder Roma-Lazio och Real Madrid-Atlético Madrid i samarbete med Strive


Kristoffer Peterson har tagit Eredivisie med storm den här hösten. Efter sex omgångar är Heracles på fjärde plats bakom storklubbarna Feyenoord, Ajax och PSV Eindhoven. För 23-åringens del ser det ännu bättre ut.

”Koffe”, som är fostrad i Sävedalen, toppar skytteligan i Holland tillsammans med Ado Den Haags Abdenasser El Khayati.

– Just nu älskar jag livet, jag njuter varje dag, säger Peterson.

Det handlar inte bara om att det går bra på fotbollsplanen, men vi kommer till det senare.

Tangerat en 54 år gammal svit

Peterson har i inledning av säsongen prenumererat på en plats i veckans lag, och han blev även belönad med en plats i månadens lag.

Nyligen gjorde han sitt sjunde mål på sex matcher. Därmed är han den andra spelaren i klubbens historia att stå för den noteringen. Hennie van Nee gjorde det 1964, alltså 54 år sedan.

– Ett kvitto på att man gör något bra. Om man leder skytteligan i det landet man spelar med får man uppmärksamhet. Det jag är mest nöjd med är att jag har presterat bra i matcherna. Det är inte bara att jag har gjort poäng, jag har gjort mer än det. Men jag lägger inget fokus på att jag är med i veckans lag. Jag måste fortsätta fokusera på varje träning varje dag för att förbereda mig på bästa sätt, säger han.

Hur upplever du succén?

– Helt ärligt så upplever jag inte den här situationen annorlunda. Min vardag ser likadan ut. Det är inte så stor skillnad, det är bara kul att det går bra. Det är det dagliga arbetet som leder fram till framgångar.

Hur är det att toppa skytteligan?

– Jag tänker inte på det, min flickvän lägger inte heller fokus på det. Det är mer vänner som snackar om det. De jiddrar med mig, de gör nästan narr av mig, haha.

– Man kan inte leva på sin senaste match, det fungerar inte i den här branschen. Jag tänker framåt.

Blivit vice kapten

Heracles fick en ny tränare den här säsongen. Frank Wormuth, 58, har betytt mycket för Petersons utveckling.

– Vi har en tränare som har fått ordning på laget, han har gett mig mycket tid och vi kommer bra överens. Jag är en elev till spelet och vill verkligen lära mig så mycket som möjligt. Jag har lärt mig mycket av honom under en kort tid.

Vad har han gjort?

– Det handlar en del om att jag har fått en större roll. Jag får ta straffar och frisparkar. Sen är det smågrejer som gör att man växer och får mer självförtroende, det gör att man presterar bättre.

– Han begär mycket av mig, det gillar jag. Han begär mycket både defensivt och offensivt och det är sånt man växer av, det utvecklar mig som spelare. Men sen är det klart att jag har kämpat till mig ett förtroende av honom, du får inte något sådant serverat i den här branschen.

Peterson blev nyligen belönad en roll som en av två kaptener för laget. Han är vice lagkapten under resterande del av säsongen.

– I min ålder och position är det lite överraskande, men väldigt hedrande.

”Glad att jag inte läser media”

Totalt har det blivit 22 mål och åtta assist i Heracles sedan han skrev på för klubben 2017. Han hade en bra debutsäsong i klubben, men det är den här hösten han har gjort avtryck på riktigt i Holland.

– Det har varit otroligt mycket här de senaste veckorna. Jag är glad att jag inte läser media. Jag gör intervjuerna som klubben ber mig göra och så går jag vidare. Svaren är nästan samma hela tiden, det har nästan blivit tjatigt på slutet, haha. I den senaste intervjun ville jag lyfta laget – spelarna och tränaren bidrar mycket till att jag är där jag är.

– Jag har alltid varit en otrolig ambitiös kille och en duktig spelare. Min syn på fotbollen har förändrats, det har med Hasan (agenten Hasan Cetinkaya) att göra. Han är extremt drivande och begär mycket. Man går sällan av en match och är nöjd trots att man har gjort ett mål. Man lever inte för mycket i bubblan när det går bra – jag blir inte för glad för framgång, blir inte för ledsen för motgång. Sen har jag alltid trott på mig själv, så det är en lättnad att det lossnar.

Utanför fotbollen är livet sedan några månader tillbaka mer intressant och kärleksfullt än tidigare. Peterson och sambon Isabell fick barn tillsammans i april, då kom Alessio till världen.

– Det är min prioritering nu. Det är jättekul, verkligen. Man tänker bara en dag i taget, man tänker att han ska må bra. Jag tänker inte längre än så, jag förstorar inte upp saker och ting som inte spelar någon roll. Sen blir man otroligt glad själv när han mår bra.

Hur är papparollen?

– Man har möjligheten att utveckla och uppfostra en människa på ett så bra sätt som du vill att en människa ska vara. Det du vill förbättra på dig själv och det du är bra på i en mix. Respektfull, kärleksfull och omtänksam. Uppfostra ditt barn till att bli så bra människa som möjligt. Barn är meningen med livet. Det är en resa som är krävande och jobbig, men det är – och kommer att bli – otroligt roligt.

– Jag minns när jag kom hem när vi hade förlorat med 5-0. När jag gick och lade mig i sängen för att sova hade han fått mig glad. Jag vet, man har hört den tusen gånger - men det är verkligen så!

Vill vara med i landslaget

När vi pratade med varandra för drygt ett år sedan ville du vara med i U21-EM, men fick inte chansen då. Nu antar jag siktet är inställt på A-landslaget…?

– Ja. Det är allas dröm att spela i A-landslaget, det vore helt otroligt. Min chans att få komma med där beror på om jag fortsätter leverera och prestera - jag måste göra det dagliga arbetet för att leverera på helgerna. Man ska öka sina aktier genom att spela så bra som möjligt, och fortsätter jag så här borde jag få chansen. Sen får man inte lägga för mycket fokus på det, då kan det påverka en negativt. Det ligger ju inte i mina händer. Jag ska fokusera på mig själv och prestera på topp.

Tycker du att du borde vara med i A-landslaget nu?

– Ja, det tycker jag. 

Varför?

– Just nu har jag en bra form och jag levererar kontinuerligt på en bra nivå, vecka in och vecka ut. Mitt lag är ett topplag i holländska ligan och jag har varit en stor anledning till det. Levererar man så borde man få chansen.

– Jag respekterar Jannes (Andersson) beslut och den truppen han tar ut. Men jag tycker man måste våga säga vad man tycker. Jag ska bara leverera och hålla tummarna och hoppas att jag kommer med framöver.

Sveriges nästa två landskamper är mot Ryssland, 11 oktober, och Slovakien, 16 oktober.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Att komma över det hindret är den största vinsten i min karriär”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Kristoffer Peterson

Eredivisie