”Uppenbart att politik ligger bakom”

Publicerad:

FOTBOLL

Fjärdedomaren går till Hanssons försvar

Fifa betalade det irländska fotbollsförbundet drygt 50 miljoner kronor som kompensation för svenske domaren Martin Hanssons handsmiss i VM-kvalet 2009.

Martin Ingvarsson var fjärdedomare i matchen och han är mycket kritisk till uppgifterna.

– Att fotbollens världsorganisation betalar ut pengar för ett feldomslut. Jag fattar det inte, säger Ingvarsson till Sportbladet.

Ingvarsson.
Foto: BILDBYRÅN
Ingvarsson.

Domaren Martin Hanssons missade hans ledde till att Irland missade VM 2010 och att Fifa valde att betala drygt 50 miljoner kronor till Irland som kompensation.

Martin Ingvarsson jobbade tillsammans med Hansson som fjärdedomare i matchen i Paris.

– Vad ska man säga. Man blir inte överraskad längre när det gäller Fifa. Att betala för ett feldomslut, jag fattar det inte. Samtidigt förstår jag inte hur Irland kan driva det som en rättssak. Ska man göra det efter varje domslut, då skulle det bli anarki, säger Ingvarsson.

Vad minns du av själva matchen?

– Det man ska komma ihåg är att Martin Hansson gjorde kanske sin bästa match någonsin den kvällen. Jag pratade med båda tränarna innan förlängningen och de hade inget att anmärka på. Själva situationen gick så oerhört fort, ingen av oss i domarteamet upptäckte handsen.

Vad minns du av efterspelet?

– Det var omtumlande. Domarobservatören sa att det var en extremt bra domarinsats. Jag tycker att det var Thierry Henry som fuskat genom att ta emot bollen med handen och sedan jubla. Men jag tyckte mest synd om Martin Hansson för han skulle ner till VM sen. Han hade dömt Confederations Cup-finalen precis innan men efter den här handsen hamnade han i frysboxen och fick inte döma en enda match i Sydafrika. Har man dömt internationell fotboll är det uppenbart att det är politik inblandat.

Hur märker man av politikens inblandning?

– Det är prestationen som ska vara avgörande, ingenting annat. I Martin Hanssons fall hade prestationen varit väldigt bra, Confederations Cup-finalen var ett kvitto på det. Att han ska ha blivit så dålig några veckor efter att ha missat en hands. Det verkar väldigt märkligt. Det är uppenbart att det var något politiskt att Martin Hansson inte fick döma, det borde han fått göra.

Vad säger det här om Fifa?

– Det kommer nya saker varenda dag nu. Men nu har vi fått bort Sepp Blatter så vi får hoppas på att några goda krafter tar över.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.