Loret Sadiku

Drömmen på väg att bli verklighet

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Solskenshistorian snart fulländad – nu kan ”svensklaget” rita om fotbollskartan

I sex års tid har Kosovo byggt upp ett nytt landslag.

Nu talar allt för att drömmen – VM-kval redan nästa år – blir verklighet.

– Det känns otroligt häftigt, säger förbundskapten Albert Bunjaki till Sportbladet.

Den 17 februari 2008 förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien.

Den 5 mars förra året spelade man sin första officiella landslagsmatch i fotboll.

Anförda av skövdebon Albert Bunjaki stegade elva spelare – däribland allsvenska bekantingarna Loret Sadiku, Ardian Gashi och Shpetim Hasani – ut på Stadiumi Olimpik i Mitrovica för att skriva historia.

Arenan, som rymmer 30 000, var fylld till bredden och samtliga tog ton för att lyfta fram sitt lag.

– Till och med de på VIP-läktaren stod och hoppade. Hela arenan kokade, sa Loret Sadiku till Sportbladet.

”Stor lättnad”

Nu är Kosovo på väg mot nästa milstolpe: Officiellt medlemskap i Uefa.

På torsdagen sammanträdde representanter från Kosovos landslag med Uefa-höjdare. Och på mötet på Malta togs beslutet att den Uefa-paragraf om FN-godkännande som funnits sedan 2001 inte längre ska hindra Kosovo från att ansöka om medlemskap.

Vid Uefas årliga kongress, som hålls i ungerska Budapest i mars nästa år, väntas nu Kosovo bli en officiella medlem av Uefa.

– Klart att vi känner en stor lättnad. Det har funnits en stark vilja från alla inblandade om att hitta en lösning, säger förbundskapten Albert Bunjaki till Sportbladet.

Kan ställas mot Lagerbäck

Går allt enligt plan fattas bara en sak: Medlemskap i Fifa. Något som skulle kunna bli klart redan månaden därpå, alltså i maj 2015, när Fifa sammanträder i Mexico City.

– Det är målbilden vi jobbat efter i sex års tid. Vårt mål är att vara med i kvalet till VM 2018 när det startar i september nästa år, säger Albert Bunjaki.

Hur långt har ni kommit med ert landslag?

– En bra bit. Vi har spelat sju matcher, byggt upp en solid organisation, fått in Tord Grip som är otroligt värdefull med all sin internationella erfarenhet och därtill har vi många spännande spelare. Ja, det ser väldigt ljust ut.

Prognosen är att Kosovo kommer inleda VM-kvalet i grupp I. En av de två grupperna som består av fem lag, i stället för sex. I gruppen finns även … Island och Finland.

– Det vore något! Tänk att få möta Hasse Backe och Lars Lagerbäck direkt. Förutsatt att Lagerbäck är kvar, säger Bunjaki.

Kan rita om fotbollskartan

Kosovos landslag har i skrivande stund en snittålder på 23 år. 90 procent av dem har tidigare tillhört andra landslag (sju av dem har spelat för ungdomslandslag i Tyskland).

– Sen har vi fortfarande spelare som Loret Sadiku, som tackade nej både till Albanien och Sverige. Och Erton (Fejzullahu), som jag jagat sedan 2007, så jag är mycket tacksam över att han tog steget hit.

Värt att poängtera är att flera spelare som just nu representerar andra landslag har chansen att byta till Kosovo. Exempelvis stjärnor som Adnan Januzaj och Xherdan Shaqiri.

– Så den här processen är något som kan beröra många landslag, säger Albert Bunjaki.

Han poängterar dock att man inte kommer försöka övertala spelare att välja Kosovo, utan att besluten måste komma från deras egna hjärtan.

Till sist, hur ser du på framtiden?

– Den ser väldigt, väldigt ljus ut. Vi har fortfarande mycket att jobba på, framförallt organisationsmässigt. Men jag är väldigt tacksam över att vi fått chansen att bygga upp det här från grunden i sex års tid. Nu blickar vi bara framåt och jag ser det som fullt realistiskt att vi ska kunna vara med i både EM och VM i framtiden, säger Albert Bunjaki.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Loret Sadiku

Lars Lagerbäck

Xherdan Shaqiri

Tord Grip