Här är Malmös galna plusresultat för 2015

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

MFF:s ordförande: "De andra klubbarna kan drömma om de här pengarna"

Foto: BILDBYRÅN

Vad betyder Malmö FF:s Champions League-spel?

Tittar man ner i klubbens kassa 2015 hittar man en ekonomisk vinst på nästan en kvarts miljard kronor.

– Vi har just nu en ekonomisk särställning i svensk fotboll, säger ordförande Håkan Jeppsson.

För Malmö FF blev 2015 ett dubbelt år sportsligt. För andra året i rad nådde klubben Champions League-gruppspelet – men samtidigt blev det bara en blygsam femteplats i den allsvenska tabellen.

I årsredovisningen syns betydelsen av Europaspelet tydligt.

Intäkter på över en halv miljard

För första gången någonsin hade Malmö FF intäkter på över en halv miljard kronor, vilket är en ökning med över 100 miljoner jämfört med året innan.

Plusresultatet hamnar på svindlande 235 miljoner kronor före skatt. De likvida medlen vid årsskiftet var hela 285 miljoner kronor.

– Det är ett enastående, nästan ofattbart resultat för vara en svensk fotbollklubb, säger ordförande Håkan Jeppsson till Sportbladet.

89 miljoner på försäljningar

Nettointäkten för Champions League-spelet 2015 hamnar strax under 200 miljoner kronor inklusive biljettintäkter och är, som förväntat, en stor del av rekordvinsten. Utan den och dyra spelarförsäljningar skulle resultatet varit ett helt annat.

– Skulle man räkna bort Europa och några osedvanligt stora spelarförsäljningar så handlar det om några miljoner minus vilket gör att man inser hur viktigt det är att nå de här framgångarna för att kunna investera i framtiden, säger Jeppsson.

Malmö FF drog in 89 miljoner kronor på spelarförsäljningar under året, där Magnus Eriksson, Isaac Kiese Thelin och Emil Forsberg gav väldigt stora belopp.

"Kan hämta andan"

Nu blir 2016 ett helt annat år...

– Det blir det. Det är klart att man alltid vill spela i Europa, men det har samtidigt varit två enormt intensiva år med stora spelaromsättningar och mycket tryck på organisationen att bli ett Europalag som möter de största klubbarna. Ibland behöver man komma till någon slags platå, hämta andan och bygga nytt. Den möjligheten får vi nu. Jag känner att vi utvecklats enormt de här två åren och nu ska vi försöka ta till vara på det 2016 och visa att vi är Sveriges bästa fotbollslag igen.

Vad tror du att de andra allsvenska klubbarna tänker när de ser de här siffrorna?

– Jag tror inte att de tänker så mycket. Men det är klart, fotboll i sig är inte särskilt lönsamt. Vi ser flera klubbar som Helsingborg och Göteborg som kämpar med sitt. De kan väl drömma om de här pengarna. Å andra sidan har vi kämpat oerhört hårt de första åren i vår Stadion för att överleva det. Det går upp och ner och om några år är det någon annan som sitter där och glänser. Då får vi kasta lystna blickar på dem.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.