När vi summerar omgång 32 toppar Leksand hockeyallsvenskan för första gången den här säsongen.

– Vi måste lära oss att hantera det favoritskapet, säger Leif Carlsson i C More.

SHL-nedflyttade Leksand sågs som givna toppkandidater i hockeyallsvenskan.

Men efter nio omgångar återfanns laget i rakt motsatta änden av tabellen. Markus Åkerblom fick sparken och Leif Carlsson tog över och sedan dess har Leksand sakta klättrat uppåt.

Och när Södertälje tog en klar 4–1-seger mot Timrå samtidigt som Leksand vann mot Pantern med 5–2 gick man hela vägen upp som etta i tabellen. Det första gången i år när en full omgång är färdigspelad.

Ritola punkterade matchen

Leksand hade greppet om matchen från start. Unge Filip Johansson gjorde 1–0 för Leksand efter 4.09 och även om ex-leksingen Martin Janhols kvitterade för Pantern ångade gästerna på.

Anton Karlsson och Alex Friesen nätade varsin gång i mittenakten och när Olle Liss reducerade klev Mattias Ritola fram och satte 4–2 i powerplay med 12 minuter kvar.

Pantern tog ut målvakten med drygt tre minuter kvar. Och trots att Olle Liss i timeouten uppmuntrade till skott på Leksands målvakt Tex Williamsson – som han beskrev som ”en syltburk i målet som inte tar någonting” när C Mores mikrofoner tog upp ljud från bänken – slutade det med ett 5–2-mål i öppen kasse av Matt Carey.

”Måste vänja oss”

– Det var jätteskönt, en tuff bortamatch mot ett lag som är otroligt aggressiva. Vi gör en väldigt bra match, säger Mattias Ritola i C More.

Leif Carlsson var så klart nöjd över att toppa tabellen:

– Det känns jättebra, vi måste börja vänja oss vid att hantera en sådan situation. Ska vi nå målet som föreningen satt upp så måste vi vänja oss vid det och lära oss hantera favoritskapet.