Experterna: Så här slutar kvalserien till hockeyallsvenskan

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvalserien till hockeyallsvenskan är kanske mer svårtippad än någonsin.

Här svarar de reportrar/krönikörer som kan respektive lag bäst på fem spetsiga frågor.

Du med Aftonbladet Plus Premium kan se ALLA 30 matcher i kvalserien exklusivt på sportbladet.se


BORLÄNGE

▪▪▪ Stefan Ericson, hockeyreporter på Dalarnas Tidningar

Hur vill du beskriva säsongen för Borlänge?

– Inledningen var halvknackig, men efter en stark avslutning klarade Borlänge en plats i Allettan med god marginal. Tre förluster på 27 matcher efter ordinarie tid sedan den 15 november är ett styrkebesked och ett tydligt tecken på att kurvan pekar åt rätt håll. Aningen chockartat när poängkungen Lucas Venuto fick sparken, men draget gjorde uppenbarligen gruppen bara starkare.

Stefan Ericson.
Stefan Ericson.

Säsongens utropstecken i Borlänge?

– Finns flera, men väljer backen Isak Pantzare, kortväxte nyförvärvet från Piteå. Otroligt skicklig på både skridskor och med klubban. Trea i interna poängligan med 7+26.

Vilken spelare är viktigast i Borlänge?

– Målvakten Marcus Hellgren Smed. Delade på jobbet med Tobias Sandberg i fjol. I år har han tagit ett stort steg framåt och är klar förstemålvakt. Vann målvaktsligan i Allettan norra med fina räddningsprocenten 94,48.

Hur går det i kvalserien för Borlänge?

– Jag tror att Borlänge slutar femma.

Hur slutar tabellen?

1. Troja/Ljungby

2. Västervik

3. Piteå

4. Västerås

5. Borlänge

6. Huddinge


HUDDINGE

▪▪▪ Mikael Mjörnberg, hockeyettan-expert på Hockeysverige & HockeyNews:

Hur vill du beskriva säsongen för Huddinge?

– Det har varit en lång väntan på kvalserien för Huddinge eftersom de är för bra för sin grundserie. De kunde typ åka på en skridsko och ändå vinna. De fick lite mer motstånd i allettan, men det är en svaghet för dem att de inte blir testade förrän efter jul.

Foto: Niclas Sandberg
Mikael Mjörnberg.

Säsongens utropstecken i Huddinge?

– Huddinge har ett jämnt lag med många forwards som kan kliva fram, men Joakim Hälleström har varit kul att se. Det är ett namn som inte nämns först, men han har varit bra. En kreativ och speedig spelare som tar för sig.

Vilken spelare är viktigast i Huddinge?

– Speldosan Måns Krüger, som är brorsa till NHL-spelaren Marcus. Måns är egentligen för bra för den här nivån och borde spela högre upp. Har ett grymt spelsinne.

Hur går det i kvalserien för Huddinge?

– Jag tror att de slutar fyra. Det är som att dra i tombolan att tippa serien, men jag tror att Huddinge som vanligt inte når ända fram.

Hur slutar tabellen?

1. Troja-Ljungby

2. Västerås

———————

3. Västervik

4. Huddinge

5. Borlänge

6. Piteå

DOKUMENT: Plantskolan Huddinge har fostrat en drös stjärnor


PITEÅ

▪▪▪ Bosse Lundkvist, hockeykrönikör på Piteå-Tidningen:

Hur vill du beskriva säsongen för Piteå?

– Piteå har motsvarat förväntningarna. Det fanns de som var skeptiska till nya tränarna Anders Johansson och Mats Lavander, men de har gjort det fantastiskt bra. Laget inledde grundserien med tolv raka hemmasegrar, men åkte på en riktig formsvacka i allettan som gjorde att de inte vann serien. Men i play off har laget hittat tillbaka till formen.

Foto: Thor Lindgren
Bosse Lundkvist.

Säsongens utropstecken i Piteå?

– Jag vill säga två; Carl Becker och Jonatan Harju. Den sistnämnde, brorsa till Luleåsstjärnan Johan Harju, opererades inför säsongen, men har tagit rejäla kliv under säsongen. Andrakedjan med Becker, Harju och Oscar Öhman är den som har varit bäst under play off.

Vilken spelare är viktigast i Piteå?

– Centern Magnus Isaksson – som en gång i tiden var mer lovande än jämngamle Linus Omark och lirade i Luleå med Bartecko och Renberg – är en solklar SHL-spelare om han bara vill. Han skulle lätt färga i Luleå eller Skellefteå, men har varit lite bekväm och blivit Piteå trogen.

Hur går det i kvalserien för Piteå?

– Piteå är nog det lag från hockeyettan som har högst högstanivå, men är riktigt svårbedömda. De kan krascha i kvalserien lika gärna som de kan skrälla om de får inleda med en seger mot Västerås. Men Troja och Västervik måste ändå vara favoriter eftersom de har två linor med spetsspelare.

Hur slutar tabellen?

1. Västervik

2. Troja-Ljungby

———————

3. Piteå

4. Västerås

5. Borlänge

6. Huddinge


TROJA-LJUNGBY

▪▪▪ Magnus Blom, hockeykrönikör på Smålänningen:

Hur vill du beskriva säsongen för Troja?

– Laget började uselt hemma och fick jaga hela tiden. Tredje fjärdedelen av säsongen var riktigt bra, där tog de 23 poäng. Men sedan avslutade de uselt och förlorade de viktiga matcherna. Troja vann mot Leksand och Timrå, men förlorade mot alla bottenlag under sista fjärdedelen. Laget hade fyra på topp tolv i poängligan, men slutade ändå sist, något liknande tror jag aldrig har hänt.

Foto: HANNAH LUNDQVIST
Magnus Blom.

Säsongens utropstecken i Troja?

– Tor Immo vann skytteligan trots att Troja kom sist. Han var lite utanför laget i höstas, spelade i fjärdelinan och var till och med på läktaren ibland. Fram till 9 december hade han bara gjort fem mål. Men sedan lossnade det ordentligt och han sköt ytterligare 22 mål efter det.

Vilken spelare är viktigast i Troja?

– Målvakten är alltid viktigast och jag tror att Robin Johansson kommer få stå. Han hade en bra period i början och var femma i målvaktsligan. Men sedan fick han en liten svacka. Men när han är bra så är han riktigt vass.

Hur går det i kvalserien för Troja?

– Troja borde ro hem det. Laget har stor rutin från kvalserier. Men det sitter ovanför axlarna nu. Det är enklare att spela för att gå upp än att riskera åka ur. Jag tror att 21 poäng räcker för att fixa nytt kontrakt.

Hur slutar tabellen?

1. Troja

2. Huddinge

———————

3. Piteå

4. Västervik

5. Västerås

6. Borlänge


VÄSTERVIK

▪▪▪ Jonathan Åhman, krönikör på Västerviks-Tidningen:

Hur vill du beskriva säsongen för Västervik?

– Laget fick en tuff start och hade en lång startsträcka efter att tränaren Mattias Karlin och stjärnan Olle Liss försvunnit. Sedan var betydelsefulla Victor Öhman borta länge. Jag är inte förvånad över att Västervik hamnade i kval, även om de avslutade grundserien starkt.

Jonathan Åhman.

Säsongens utropstecken i Västervik?

– Centern Patrik Blomberg, som förmodligen försvinner, hade jag inte räknat med så mycket eftersom han bara gjorde 15 poäng i Pantern förra säsongen. Men han har varit riktigt bra och producerat 32 poäng i ett bottenlag, det är imponerande.

Vilken spelare är viktigast i Västervik?

– Normalt sett är det målvakten Jonas Fransson, men han har inte fått stå på en och en halv månad. Så jag drar till med Dan Pettersson, lagkaptenen och tvåvägscentern, som har varit bra under säsongen men som måste vara ännu bättre nu.

Hur går det i kvalserien för Västervik?

– Jag tror att de grejar det. De har fått ett ganska bekvämligt kvalschema och börjar med att spela hemma i tre av de fyra första omgångarna. Jag tror att de rutinerade spelarna, som kanske lägger av eller försvinner, tar sig samman och lämnar efter sig ett allsvenskt lag. Sen vill jag lägga till att en pånyttfödd Conny Strömberg skjuter upp Västerås.

Hur slutar tabellen?

1. Västervik

2. Västerås

———————

3. Troja-Ljungby

4. Borlänge

5. Huddinge

6. Piteå


VÄSTERÅS

▪▪▪ Kevin Johansson, reporter/krönikör på VLT:

Hur vill du beskriva säsongen för Västerås?

– Västerås har varit som en maskin som gått på halvfart, men maskinen har tuggat igång nu när matcherna gäller mer. Framför allt har VIK vunnit många matcher mot topplagen. Det stora problemet är målskyttet.

Kevin Johansson.

Säsongens utropstecken i Västerås?

– Pontus Holmberg. Det sägs ju att han redan är klar för Växjö och tro mig, SHL kommer bli överraskat. Han är hal som en ål och har en sjuk skridskoåkning, vilket ni på Sportbladet kommer kunna visa eftersom ni sänder alla kvalseriematcher. Han är på en egen nivå i hockeyettan, så nu har NHL-scouterna börjat dyka upp på matcherna.

Vilken spelare är viktigast i Västerås?

– Marcus Dahlbom. Tråkigt att säga en målvakt, men jag kan inte säga någon annan. Han har legat i toppen av målvaktsligan och är en matchvinnare.

Hur går det i kvalserien för Västerås?

– Jag lärde mig i fjol att kvalserien är omöjlig att tippa. Men måste jag tippa så tror jag inte att Västerås fixar det. Piteå har grymma spetsspelare i sitt lag.

Hur slutar tabellen?

1. Troja

2. Piteå

———————

3. Västerås

4. Västervik

5. Borlänge

6. Huddinge

Du med Aftonbladet Plus Premium kan se ALLA 30 matcher i kvalserien exklusivt på sportbladet.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!