Tränarens hot efter stjärnans slashing

Publicerad 2015-04-16

Rejält infekterat när Montreal tog ledningen

NEW YORK. Krig utbröt i Bell Centre i Montreal i natt – och stridigheterna bara intensifierades efter att Canadiens hade besegrat Senators med 4-3.

Ottawa-coachen Dave Cameron hotade öppet med vedergällning för att PK Subban i en omtalad situation i andra perioden slashade rookie-sensationen Mark Stone över armarna.

– Det är enkelt för ligan. Antingen stänger de av honom eller så slashar vi en av deras bästa spelare och får bara fem minuter, hette det under en hetlevrad presskonferens.

NHL:s värsta slagskämpar – vad hände sen?

Montreal Canadiens och Ottawa Senators drabbade samman i en av senaste decenniets vildaste slutspelsserier 2013 – och när de i natt, två år senare gick i clinch på nytt, kändes det som att den holmgången bara fortsatte.

Tempot var ursinnigt, satsningen i alla tacklingar hundraprocentig, stämningen på isen genuint grinig och tjuvsmällarna så många att det inte gick att hålla räkningen på.

Eftersom målvakterna – och särkilt då den omtalade Andrew Hammond i Ottawa– hade rätt mediokra kvällar blev det många mål också.

Mål av Zibanejad

Först lyckades Montreal-backen Andrei Markov göra ett snöplig självmål på Carey Price i första perioden. Sedan kom hemmalaget tillbaka med två snabba repliker en bit in i anda perioden – innan Ottawa fick ett långt powerplay, som vi ska återkomma till, och kunde kvittera. Fast de fick göra det två gånger om, eftersom Lars Eller hann emellan och kunde göra ett mål i numerärt underläge också. Sista kvitteringen stod svenske Mika Zibanejad för.

Sedan gjorde Bryan Flynn, innan den galna mittperioden var över, det 4-3-mål som skulle visa sig bli avgörande.

Matchstraff på Subban

Diskussionen efteråt kom dock mest att handla om den situation i andra perioden då Montreals backstjärna PK Subban, framför egen kasse, slashade Ottawas rookie-sensation Mark Stone över armarna.

Stone föll ihop i svåra smärtor och såg ut att ha fått en handled avslagen och Subban åkte inte bara på en utvisning. Han fick, till sin våldsamma vrede, matchstraff.

– Överdrivet. Han förtjänade två minuter men inte matchstraff, säger Canadiens-coachen Michel Therrien på sin presskonferens.

”Tror det var avsiktligt”

Stone, som gjorde flera försök att återvända i matchen men till slut tvingades lämna isen för gott, håller inte med.

– Han hade mig som måltavla, han var ute efter mig flera gånger tidigare i matchen. Jag tror det var avsiktligt, han visste vad han gjorde, säger Ottawas bäste målskytt.

Lagkamraten Clarke MacArthur är inne på samma linje.

– Det var en skogshuggarslashing, menar han.

Coachen Dave Cameron kräver nu att Subban stängs av – och om han inte får gehör för det kravet blir det tydligen vedergällning.

– Det är ett enkelt val för ligan. Antingen stänger de av honom eller så slashar vi en av deras bästa spelare och får bara fem minuter, hotar han.

Match två i serien spelas natten till lördag.