Luleås vd: ”Damhockeyn gör oss till vinnare”

Av: Johan Håkansson

Publicerad:

LULEÅ. Luleå Hockeys vd Stefan Enbom får en så stor kram av backstjärnan Jenni Hiirikoski att det tåras i ögonen.

Sedan säger han:

– Vi har förstått att det är det här som kommer göra Luleå till en vinnande organisation.

När Luleå Hockey tog över damlaget från Munksunds SK var styrelsen tydlig med att det var fråga om en satsning. Damlaget skulle inte ses som vare sig ett alibi eller en belastning.

Med totalt över 8 000 åskådare på två dagar, mitt under påskhelgen, känner Stefan Enbom att han fått alla svar han behöver.

– Vi gör det fullt ut. Vi gör det från hjärtat och vi gör det på riktigt, säger han. Vi förstod att damsatsnigen är vägen framåt för att bli en stark ishockeyförening.

Enbom säger att han brinner för att bygga vinnande organisationer och där spelar damlaget en nyckelroll.

– Det är så uppenbart självklart att det här gör oss till en vinnande organisation på sikt. Det betyder så oerhört mycket. Damlaget har förändrat Luleå Hockey och den förändringen var vi ute efter. Vi har en historisk belastning av att vara en gubbig, grabbig och tuff miljö. Vi vill vara mer inkluderande och damlaget hjälper oss.

”Fler sponsorer lockas av att stötta”

Att synen på damhockeyn i Luleå har förändrats är uppenbart. Och Enbom säger att förändringen går snabbt.

– Bara i dag meddelade vår huvudsponsor LKAB att de ger 100 000 kronor extra i en guldbonus. Och allt fler sponsorer lockas av att stötta damhockeyn. De förstår vad vi gör fullt ut och förstår att det här är viktigt för länet och Luleå.

Luleå Hockey leder nu utvecklingen för svensk damhockey och Stefan Enbom ser gärna att fler klubbar följer efter.

– Alla elitföreningar funderar på en nyckelfråga: Hur ökar och breddar vi intresset för hockey? För mig är det självklart att det här är bästa sättet.

Enbom tittar ut över isen som är full av guldjublande människor och säger:

– En tredjedel som är här ser normalt inte herrlaget spela. Det är en helt ny publik. Och det är småtjejer som börjar spela hockey. Deras familjer blir intresserade av ishockey och när fler blir intresserade så vinner vi.

”Ska göra dem till framtida elitspelare”

På de två SM-finalerna har Luleå Hockey gjort ett netto på över en halv miljon kronor. Enbom säger att utvecklingen går fort nu och hoppas att fler ska inspireras.

– Vi jobbar i treårsplaner och den närmsta treårsperioden sa vi göra spelarna mer professionella så att de kan träna på dagtid. Varje år ska vi öka budgeten med minst tio procent och de pengarna ska gå oavkortat till damspelarna. Det steget börjar redan till nästa vinter.

– Nästa steg är att ta hand om alla småtjejer som börjar spela, med bra verksamhet och bra ledare. Vi ska göra dem till framtida elitspelare.

Publicerad:

LÄS VIDARE