Därför lyfte Hedman bucklan efter vinsten

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Tradition och vidskepelse brukar hindra lagen som vinner respektive konferens i Stanley Cup-slutspelet från att ens nudda vid den ”lilla” buckla de erövrat.

Men Victor Hedman grabbade glatt tag i Prince Wales-trofén efter den avslutande segern mot New York Islanders i natt.

– Vi gjorde tvärtom förra gången och då förlorade vi finalen. Nu hoppas vi att den här taktiken fungerar bättre, förklarar den svenske Tampa-stjärnan för Sportbladet.

Lagen som vinner respektive konferens i Stanley Cup föräras varsin trofé – Prince Wales Trophy i öst, Clarence S. Campbell Bowl i väst– och får alltid ta emot dem vid en prisceremoni på isen efter avgörande konferensfinalen.

Merparten av lagen undviker dock att ens nudda pjäserna vicekommissionären Bill Daly räcker över – än mindre lyfta dem över huvudet. Vidskepliga traditioner säger nämligen att den som tar i de mindre viktiga troféerna förlorar Stanley Cup-finalen och inte får känna på den verkliga dyrgripen – Lord Stanleys buckla.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Men när Tampa i natt hade slagit ut New York Islanders tvekade Victor Hedman inte en sekund.

Han åkte raka vägen fram och grabbade tag i Prince Wales-krukan som vore den en skatt han jagat hela livet. Och sedan gjorde lagkamraterna likadant.

Inte vidskepliga?

Jo, som tusan.

Fast på det omvända sättet.

Victor förklarar för Sportbladet efteråt:

– Förra gången vi vann en konferensfinal, 2015, gjorde vi som alla andra och undvek kontakt med trofén. Sedan förlorade vi finalen mot Chicago i alla fall.

– Ända sedan dess har vi varit överens om att göra tvärtom ifall vi får chansen igen. Så det var bestämt på förhand och vi tog verkligen i den allihop. Vi hoppas att den här taktiken fungerar bättre.

Ja, för i så fall väntar den verkligen trofén vid regnbågens fot om en vecka eller två.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!