Ingen försäkring för hjärnskakningar i SDHL

Publicerad 2020-03-04

Siffror visar att hjärnskakningar sker i samma utsträckning i SHL och SDHL.

Men för damerna, vars liga saknar kollektivavtal, finns det ingen försäkring som täcker hjärnskakningar.

– En damhockeyspelares hälsa är mindre värd än en herrhockeyspelares, det tycker jag är det sjuka, säger tidigare landslagsspelaren Caroline Markström som tvingats sluta.

För många spelare i högsta damligan SDHL är ishockeyn inte den primära inkomstkällan. Flera spelare som Sportbladet har varit i kontakt med berättar om en ekonomisk stress som kan leda till att man pressar sig för mycket för att ta sig tillbaka till skola eller jobb.

Tidigare VM-backen Caroline Markström drabbades av en hjärnskakning för 1,5 år sedan och kämpar fortfarande med att leva ett normalt liv.

Efter att ha gjort både en skall- och magnetröntgen i höstas sa läkarna att hon aldrig kommer att bli fullt återställd. Hon jobbar just nu bara 25 procent och lider än i dag av huvudvärk, illamående och hjärntrötthet.

– De sa ordagrant ”Du kommer aldrig att komma tillbaka till den Caroline du var innan smällen”. Det var tuffa ord att höra. För mig har det alltid varit en tidsfråga. Det var aldrig ett snack om jag skulle bli bra utan när, säger hon.

”Katastrofalt”

Caroline tycker att det är ”katastrofalt” att det inte finns någon försäkring som täcker hjärnskakningar och att det borde vara en självklarhet på högsta nivån.

Markström spelade i Brynäs.

– Herrarna drar in mer pengar och ska ha mer betalt, absolut. Men det här handlar om värdet av en person i ett hälsoperspektiv. Och vad det här säger mig är att en kvinna är mindre värd. Att en damhockeyspelares hälsa är mindre värd än en herrhockeyspelares, det tycker jag är det sjuka, säger hon.

Vad hade det inneburit för dig om du hade haft en försäkring?

– Det hade främst varit en stor trygghet att veta att man har en försäkring i ryggen och något som gör att man får lite andrum ekonomiskt och kan leva.

I SHL är läget annorlunda. Där har spelarna en försäkring som ger dem en ersättning på 90 procent av sin inkomst som ishockeyspelare vid en hjärnskakning.

Tecknas för alla

Klara Stenberg, ansvarig för SDHL på spelarfacket Sico, berättar att lösningen för damerna inte kan se likadan ut.

– Den försäkringslösningen bygger på att man försäkrar lönen gånger x antal månader. Spelarna i SDHL har en begränsad månadsersättning, därför bör deras försäkringslösning vara annorlunda, säger Stenberg och menar att en försäkring är högt upp på prioritetslistan.

SDHL-spelarna har enbart ishockeyförbundets licensförsäkring, en olycksfallförsäkring som tecknas för samtliga 69 000–70 000 ishockeyspelare i landet, men som inte ersätter hjärnskakningar.

Angelica Lindeberg, kommersiell chef på SDHL, hoppas att ett kollektivavtal snart är på plats.

– Detta är en fråga vi jobbar med. Det pågår förhandlingar om ett kollektivavtal och där kommer försäkringarna in bland annat. Det är nästa steg att ta.

Luleå inväntar SDHL

Luleå är en av klubbarna som satsat mest på ett damlag, med tre SM-guld de fyra senaste åren.

Inte heller där finns någon försäkringslösning för spelarna, utan de avvaktar arbetet som pågår inom SDHL.

– Vi hade tänkt teckna försäkringar men vi vill vara solidariska med alla föreningar och göra en SDHL-lösning. Vi vill att alla spelare i ligan ska ha kollektivavtal och vara försäkrade, säger vd:n Stefan Enbom.

Klubben erbjuder samma vård för damerna och herrarna, med bland annat läkare och sjukgymnaster. Men när herrarnas utgifter täcks av försäkringen ersätter klubben själv damernas alla kostnader.

– Därför är vi också angelägna om att ha försäkringar för SDHL-laget blir ganska dyrt när man är oförsäkrad.

LÄS VIDARE