Sverige premiärförlorade – efter straffar

Publicerad 2019-04-04

Damkronorna inledde VM med ett straffavgörande.

Trots kraftig dominans från Sverige i öppningsmatch slutade den 2–1 till tyskorna.

Även om matchen enligt sportens klyscha ”stod och vägde” under delar av den, och till och med gick så långt som till förlängning och straffar, var det Sverige som dominerade större del av matchen.

– Vi skapar bra lägen, vi måste lösa trafiken framför tyska målet. Vi måste göra det svårare för dem, säger lagkaptenen Emma Nordin till SVT Sport i första periodpausen.

Tyskorna åt sig in i spelet så småningom, i samtliga perioder, men lyckades inte riktigt komma upp till Damkronornas nivå. Det vittnade skottstatistiken 41–14 till Sverige om.

Tyske målvakten storspelade

Dessvärre var ineffektiviteten framför mål i kombination med den tyske målvakten Jennifer Harss fenomenala spel det som fällde Sveriges damer till slut. Den aningen målfattiga men resultatmässigt mycket spännande matchen slutade i en sur förlust för Damkronorna.

– Jennifer Hars vinner den här matchen mer eller mindre själv för Tyskland, säger expertkommentatorn Jonas Andersson.

Otäcka scener

Lisa Johansson tvingades utgå i början på den tredje perioden sedan hon kolliderat med en tyska och träffats av dennes arm i huvudet, men var efter snabb läkarbedömning tillbaka i spel igen.

Kniven mot strupen

Kniven mot strupen är vad som gäller för Sverige i varje match detta VM. Från Sveriges grupp går endast tre lag vidare till kvartsfinal och blir Damkronorna inte etta är det högst troligt att man får möta USA eller Kanada i kvarten.

Damkronorna ställs mot Tjeckien i nästa gruppspelsmatch på lördag. Matchen visas på SVT1.