Malmö har skakat av sig novemberformen

Uppdaterad 2017-12-08 | Publicerad 2017-12-07

November var en dyster höstmånad för Malmö. Men i december är laget obesegrat.
Mot Örebro blev Johan Olofsson matchhjälte när han tryckte dit avgörande 5–4 på straff i förlängningen.

– Känns otroligt skönt, även om jag tycker att vi förtjänar tre poäng i dag, säger matchhjälten till TT.

Malmö tog bara tre segrar på nio matcher under en mörk novembermånad. Men december har börjat på bästa sätt med två raka segrar för skåningarna. I lördags besegrades först Frölunda i Scandinavium där Malmö inte hade vunnit sedan 2003. Och på torsdagskvällen kom alltså andra raka segern borta mot Örebro.

– Skönt att vara på vinnarspåret igen. Det blir betydligt bättre stämning i gruppen när vi vinner. Jag tycker vi har gjort många bra matcher när vi förlorat också men det har inte riktigt studsat vår väg, säger Malmös forward och tillägger:
– Jag tycker även att vi kunde ha stängt den här matchen tidigare. Vi missar lite väl många chanser.

"Ett snyggt mål"

Första perioden var fartfylld och chansrik. Efter åtta minuter tryckte Andy Miele distinkt in matchens första mål bakom Örebromålvakten Eero Kilpeläinen. Men ett par minuter senare tappade samme Miele pucken till Tom Wandell som bröt in framför mål och lirkade in kvitteringen förbi Malmömålvakten Jonas Gunnarsson.
Och efter drygt halva matchen skickade forwarden Glenn Gustafsson in 2–1 till Örebro efter en spelvändning. Ett härligt dygn för 19-åringen som i onsdags blev uttagen till den första JVM-truppen.
Men två minuter före andra periodpausen kvitterade forwarden Johan Olofsson mycket snyggt när han först lurade en Örebrospelare och sedan sprätte upp pucken i krysset.

Och han var nöjd med sitt mästerverk:
– Det var ett snyggt mål. Det uppstår en en mot en situation och jag lyckas tunnla backen och sen vevar jag upp den i krysset. Så det var snyggt och jävligt skönt, säger Olofsson.
Kortvarig glädje
Tidigt i den tredje perioden tryckte Örebros Tyson Spink in 3–2 i nättaket efter en retur. Men hemmaglädjen blev kortvarig – då Malmös poängkung Frederik Storm lite turligt kvitterade till 3–3.

Satte straffen säkert

Sex minuter in i tredje perioden brände Malmös Axel Wemmerborn först öppet mål innan spelet vände och Sakari Manninen tryckte in 4–3 i krysset för Örebro.
Men när en halv minut återstod av ordinarie tid kvitterade till sist Daniel Zaar efter att Malmö plockat ut målvakten och satsat på en extra utespelare. Och tidigt i förlängningen blev Johan Olofsson helt ren och nedriven. Malmöforwarden tog sedan hand om straffen själv.

– Jag kände att jag är ganska het och ville ta den. Så jag åkte till båset och sa att jag var sugen och då bara nickade Peter Andersson (Malmös tränare).
TT: Och den satt ganska snyggt bakom målvakten Eero Kilpeläinen...
– Ja, det tycker jag. Jag hade bestämt mig ganska tidigt vad jag skulle göra, fejka skott och gå runt och lägga en tunnel, och han öppnade upp ganska bra där så det var bara att lägga in den.