Strålman stark när landsmannens debut blev förlust

Strålman satte andra i öppen kasse.

Oskar Sundqvist kunde ha haft en roligare NHL-debut.

En annan svensk såg nämligen till att Pittsburgh Penguins förlorade i Tampa.

Anton Strålman blev – för första gången sedan 2008 – tvåmålsskytt när Lightning vann med 6–3.

Sundqvist i Penguins-tröjan för första gången.

Formstarka Pittsburgh drabbades av ett tungt bakslag efter segern mot Ottawa tidigare i veckan. Stjärncentern Evgeni Malkin har gått sönder och nu hamnat på skadelistan.

Men för Skellefteås förre guldhjälte Oskar Sundqvist innebar det ett samtal från Penguins-ledningen att det är dags att lämna AHL – där han har producerat 16 poäng på 39 matcher – och begå debut i världens bästa hockeyliga.

Så i natt snörade 21-åringen på sig skridskorna i Tampa Bays hemmaarena Amalie Arena och beträdde en NHL-is för första gången i karriären.

Godkänt i debutbetyg

Totalt elva minuters speltid blev det för Bodensonen, som utan att sticka ut får klart godkänt i premiärbetyg, noterades för ett skott på mål och höll nollan intakt i plus/minus-statistiken.

Matchens svensk emellertid? Hemmalagets Anton Strålman.

Patric Hörnqvist gav visserligen Pittsburgh en drömstart, men bara minuter senare kvitterade den 29-årige Lightning-backen – som hade en alldeles särskilt speciell afton i målkolumnen.

För första gången sedan 2008, då Strålman tillhörde Toronto Maple Leafs, slog han nämligen till med dubbla fullträffar i en och samma match. Tvåan betydde slutresultatet 6–3 för Tampa Bay och satt klockrent i öppen kasse, då Penguins hade plockat ut målvakten och svensken drog till med en isare från egen zon.

Åttonde raka hemmasegern

Tvåmålsskytt i matchen blev även Tampa-tjecken Ondrej Palat, som satte det för hemmalaget viktiga 5–3-målet tidigare i slutperioden när Penguins tryckte på för en utjämning.

– Det bästa med vårt lag är att vi kan spela på så många olika sätt i matcherna. Vi har kvaliteten på spelarmaterialet för att klara av det, säger centern Tyler Johnson, som gjorde tre poäng i matchen, till Tampa Tribune.

Segern var Lightnings åttonde raka på hemmaplan – och nu befäster det tippade topplaget sin andraplats i Atlantic-divisionen bakom ärkerivalen Florida Panthers. Pittsburgh? De förlorade för första gången sedan den 18 januari och missade chansen att kliva upp på en slutspelssplats.