”Ville bara kolla om det var äkta”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

TV: Se bisarra skäggfajten mellan veteranerna i natt

ST. LOUIS. San Jose Sharks drogs vid näsan av David Backes i den första konferensfinalen mot St Louis i natt.

Och i skägget.

Blues-kaptenen gjorde inte bara ett av de avgörande målen – han ryckte bokstavligen i gammelhajen Joe Thorntons bibliska jätteskägg också.

–  Jag ville bara kolla om det var äkta. Det var det, säger Backes med ett flin efter 2–1-segern.

DOKUMENT: Så gick det sen för NHL:s slagskämpar

Det är ingen överdrift att påstå att San Jose gäckades på segern – alltså drogs vid näsan – i öppningsmatchen mot St. Louis i ett exalterat Scottrade Center i natt.

De hade det mesta av spelet och var tidvis i kraftig ledning i skottstatistiken.

Brian Elliotts storartade målvaktsspel och Alex Steen-kedjans enastående förmåga att neutralisera motståndarnas bästa spelare hindrade dem dock från att kapitalisera och hemmalaget vann vad som efterhand utvecklades till en tillknäppt dragkamp med 2–1.

Emellertid:

Det var inte bara näsan hajarna från Kalifornien drogs vid.

Veteranen Joe Thornton fick stå ut med att David Backes – förutom att göra ett av de två målen – drog honom i det sanslösa skägg han odlat under hela säsongen.

Brett leende

Det var under ett litet gurgel vid båsen i slutet av första perioden som Blues-kaptenen helt fräckt böjde sig fram och ryckte till i motståndarens Chewbacca-artade ansiktsbehåringen.  

Inte helt uppskattat, om man säger så.

– Jag ville bara kolla om skägget var äkta. Det var det, säger Backes med ett brett flin när han möter media i glatt men samlat omklädningsrum efteråt.

Ingen annan vill tala ur skägget om incidenten.

– Nej, det där märkte jag inget av, säger Alex Steen, trots att han befann sig på samma kvadratcentimeter is och fick ta emot lejonparten av Thorntons replik, i form av en klubba i skrevet.

”På tårna"

Däremot nickar den svenske krigaren instämmande åt bilden av att han och Backes och Patrik Berglund var ytterlig framgångsrika i försöken att ta bort den fruktade förstakedja just Thornton anför.

– Vi jobbar väldigt hårt med det där och är verkligen på tårna hela tiden, säger han.

– Men vi har fått bra övning i de två första omgångarna också. Mot Chicago hade vi Patrick Kane och Jonathan Toews att ta hand om, och mot Dallas Jamie Benn och hans kedja. 

Faktum är att det i praktiken bara var vid ett tillfälle i slutet av förstaperioden coachen Ken Hitchcock inte matchade Steen-linan mot Thornton & co – och då gjorde de omedelbart sitt enda mål för kvällen.

– Jag och Backes hade varit inne i ett powerplay strax innan, så han ville inte slänga ut oss direkt igen. Det hade vi nog klarat men nu blev det så. Det är sånt som händer, fortsätter Alex.

– Till sist vann vi och det är det är det viktiga. Det här kommer bli en hård serie, men det känns riktigt bra att vi fått den här starten.

Sharks, å sin sida, sitter inte med skägget i brevlådan efter den här öppningen, men är medvetna om att de behöver vara bättre nästa gång.

– Vi skapade tillräckligt mycket chanser, men kunde helt enkelt inte trycka in pucken. Det kommer vi göra i fortsättningen, säger coachen Pete DeBoer.

Per Bjurman tippar: Så slutar semifinalerna

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!