SDHL-basen: Står inte bakom Reideborns åsikt

Av: Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:

SDE-målvakten Sofia Reideborn vill inte se parrelationer inom lag.

Åsikten väckte starka reaktioner och nu tar SDHL-basen avstånd från uttalandet.

”Det står vi givetvis inte bakom. SDHL vill stå för öppenhet och transparens”, skriver sportchefen Gizela Ahlgren Bloom.

Svenska Damhockeyligan introducerade en egen version av ”Sommar i P1”.

I målvakten Sofia Reideborns sommarprat pratar hon främst om problemen med parrelationer i idrottslag.

– I min värld går inte professionalism och relationer hand i hand. Jag vet och jag hör folk prata om relationerna i SDHL som något fint och eftersträvansvärt. Något för herrhockeyn att ta efter. Till er säger jag, ni har inte sett det på första parkett, säger hon i programmet.

Nu skriver SDHL:s sportchef, Gizela Ahlgren Bloom, i ett mejl till Sportbladet att organisationen – som ansvarig utgivare – inte står bakom Reideborns åsikt.

”Inga nyheter”

”Nej, det står vi givetvis inte bakom. SDHL vill stå för öppenhet och transparens. Vi har inte för avsikt att filtrera någon och det är viktigt att alla får utrycka sina åsikter”, skriver hon i mejlet.

Vidare skriver Ahlgren Bloom att hon knappast är förvånad över reaktionerna på Reideborns sommarprat:

”Att Sofia har starka åsikter som kan uppfattas som kontroversiella är inga nyheter. Det är viktigt att komma ihåg att det är en spelares åsikter och upplevelser, och det utgör inte facit för hur det är och ser ut kollektivt. Vi kanske inte alltid tycker lika i alla frågor, men vi vill samma sak: Att damhockeyn ska utvecklas ytterligare.”

”Positivt om någon hittar kärleken”

Gizela Ahlgren Bloom anser att deras organisation ska verka och sträva efter att fungera som vilken arbetsplats som helst.

Oavsett relation, när man är på jobbet, i det här fallet hockeyn, ska det skötas professionellt. Det får inte bli så att relationer ska påverka hur en sportslig verksamhet sköts. Däremot tycker vi såklart bara att det är positivt om någon hittar kärleken var det än är någonstans”, avslutar SDHL-basen i mejlet.

21-åriga Reideborns åsikter fick den amerikanska lagkamraten Jacquie Pierri, 30, att ilskna till på Twitter.

”Det är inte gulligt (eller modigt) att vara kontroversiell utan att ha förståelse för ens ords skadliga konsekvenser. Idén att införa kontrakt som förbjuder relationer är både skadlig och homofobisk”, skriver Pierri.

Publicerad:

LÄS VIDARE