”Fick inte ens ett samtal från SHL”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Talar ut om petningen i NHL och nya tillvaron i Schweiz

ZÜRICH. Efter att ha blivit på gränsen till utfryst i Chicago Blackhawks valde David Rundblad, 25, att skriva på för schweiziska ZSC Lions.

SHL? Det var aldrig aktuellt.

– Jag fick inte ens något samtal, säger backstjärnan till Sportbladet.

Rundblad i Chicago i våras (längst till höger).
Foto: TT
Rundblad i Chicago i våras (längst till höger).

David Rundblad har varit med om mycket.

Han är bara 25 år gammal men har redan vunnit en Stanley Cup.

Något ytterst få kan skryta om.

Ändå är det svårt att stämpla Lyckselesonens NHL-karriär som lyckosam. Den frejdige backen har varit där i fyra års tid utan att etablera sig på allvar och förrförra veckan kom beskedet att han dumpas av regerande mästaren Chicago Blackhawks – efter att ”bara” ha fått spela nio matcher.

– Det var en stor besvikelse, så klart. Jag tyckte att jag spelade riktigt bra när jag väl fick chansen förra säsongen och när Chicago ville förlänga med mig så kändes det inspirerande. Sen så … ja, jag vet inte riktigt vad som hände, säger Rundblad.

”Litade inte på mig”

Sportbladet möter honom i hans nya hemstad, Zürich. 25-åringen gick nämligen med på att lånas ut till ZSC Lions i hopp om att få fart på karriären.

– Ja, jag har fått sitta på sidan alldeles för mycket på senare tid. Det var dags att röra på sig, säger han.

Borde du ha fått fler chanser i Chicago?

– Det tycker man väl alltid som spelare. Men jag antar att coachen (Joel Quenneville) inte riktigt litade på mig.

Ni drog inte jämnt, du och Quenneville?

– Alltså, man pratar inte så mycket med coacherna där borta. Men det var inget personligt så. Jag tror bara inte han tyckte jag passade in i hans spelsätt.

För att kunna lånas ut till ett annat lag så var Chicago tvunget att sätta upp Rundblad på ”waivers”, vilket innebär att samtliga NHL-lag var fria att ta över hans kontrakt.

Men ingen nappade.

Förvånad?

– Visst, det fanns säkert lag som kunde ha tagit mig, men det är inget jag grämer mig över. Där och då var jag ganska inställd på att hamna i Schweiz. Det enda jag ville var att få spela matcher, och det visste jag att jag skulle få göra här i Zürich, säger 25-åringen.

”Fick inget samtal”

Samtidigt bekräftar han att SHL aldrig var aktuellt.

Inte ens en comeback till Skellefteå – där han öste in hela 50 poäng på 55 grundseriematcher säsongen 2010/11 – fanns i David Rundblads tankar.

– Faktiskt inte. Alternativen var att stanna kvar och spela i AHL, eller åka och spela i Zürich.

Hörde Skellefteå av sig?

– Nej, vad jag vet så fick jag inget samtal. Så antingen har min agent gått bakom ryggen på mig (skratt) eller så ringde de helt enkelt inte.

Vad hade du svarat Skellefteå om de ställt frågan?

– Oj, det vet jag faktiskt inte. Just nu är jag så fokuserad på att spela här och se vart det leder. Jag menar, jag spelade i SHL i tre år, jag vet att den ligan alltid finns där och jag vet hur den fungerar. Schweiz, däremot, var något nytt och spännande. Det kändes rätt att tacka ja till det.

Om du någon gång återvänder till SHL då, är det bara Skellefteå som gäller i så fall?

– Ja, med tanke på vilken koppling jag har till staden och till laget så är det klart att jag helst skulle spela i Skellefteå om jag hade återvänt till SHL.

”Vill tillbaka”

Men så blev det alltså inte.

I stället har David Rundblad gått och blivit lagkamrat med svenske Robert Nilsson – och inte minst med supertalangen Auston Matthews, 18, som av allt att döma kommer gå som etta i sommarens NHL-draft.

– Han är en otrolig talang. Han har hur mycket hockey som helst i sig. Att få chansen att spela med en sådan talang, det är ganska häftigt.

Vad är din målsättning nu? Att ta dig tillbaka till NHL?

– Ja, det är klart att det är mitt långsiktiga mål. Men först och främst vill jag avsluta den här säsongen på bästa sätt och förhoppningsvis hitta tillbaka till den nivån jag vet att jag har. Bara jag får spela matcher så kommer självförtroendet att komma. Det är det jag har saknat. Allt jag vill är att få spela hockeymatcher igen, säger David Rundblad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!