Jihdes oväntade val: Klara Svensson

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Jihde blir programledare för TV3:s nya magasin under ishockey-VM. 

Vid sin sida har han boxaren Klara Svensson. 

– Vi behöver någon som ger oss på käften, säger Jihde. 

Peter Jihde är tillbaka på Viasat och TV3. Nu gör han sitt första stora uppdrag för kanalen när han blir programledare för VM-magasinet som kommer att sändas varje matchkväll innan VM-studion. 

– Hockey har varit min sport sedan jag var ett litet barn. Det är det jag har gjort mest sportmässigt i yrkeslivet också. Jag gjorde mitt första hockey-VM 1995 så det här är hemmaplan och det ska bli skitkul, säger Jihde. 

Vid sin sida kommer han att ha Klara Svensson. Det var Jihde själv som föreslog boxaren som programledarkollega. 

– Klara har varit gäst i samband med några av sina matcher i Nyhetsmorgon och hon var så himla självklar, tydlig, kvick, kompetent och allt annat, säger Jihde och fortsätter:

1 av 3 | Foto: Stefan Mattsson /
Svensson och Jihde.

”Inte bara blir icing och allt vad det heter”

– Vi behöver perspektiv från en tuff person som säger "varför pratar man om det där?". Vi som har jobbat mycket med hockeyn blir så inrutade och pratar på vårt sätt. Vi behöver någon som ger oss på käften. 

Tanken med VM-magasinet, som även kommer att innehålla kända gäster, är att nå en bredare publik och behandla annat än taktik och matchanalyser. 

– Jag har en del erfarenhet av att vara en sådan här gnällig flickvän som vill slå över till Grey's Anatomy och jag tänker att det hade varit trevlig att kunna nå en ny publik, säger Svensson och fortsätter: 

– Jag kommer att se på det här med andra ögon och det är det som kanske kommer att göra att det blir ett litet annat snack. Så att det inte bara blir icing och allt vad det heter. 

Jihde tror att han och Klara kommer att komplettera varandra bra. 

– Hon är en sådan skön prick. Hon gillar att träna och vi kan eventuellt ta ett par sköna matcher. Inte bara verbalt utan även fysiskt. Jag har aldrig tränat boxning och hoppas få göra det nu under den här tiden. 

”Måste ha någon slags dödslängtan”

Du vill alltså gå en match mot Klara? 

– Ja, gärna...

Här bryter Svensson in.

– Han måste ha någon slags dödslängtan. Jag vet inte om det är någon sådan här medelålderskris. 

– Dödslängtan, sa du det? Jag tänkte mest att det skulle vara kul. Wikegård som jag har jobbat med vill alltid vara fysisk och boxas men han kunde ju inte. Du kan ju, så det hade varit jätteskoj, kontrar Jihde.

Svensson hoppas dock mer på slagsmål på isen än vid sidan av. 

– Jag hoppas på ”hockeyslagge”, alltså slagsmål på skånska. Det får ju slåss på isen, eller är det bara i NHL?

Jihde: 

– Nä, det får de nog inte där heller. Eller okej, de slåss bitvis men de blir ganska ofta utvisade eller avstängda så det är inte helt okej att slåss, Klara. Hockeyslagge? Jag tror att jag kommer att lära mig en del av dig också. 

Ishockey-VM sänds mellan 4-20 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!