Mystisk sjukdom: ”Är det värt det?”

Svenske stjärnan orolig inför återstarten

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:
Anton Strålman.
Foto: TT
Anton Strålman.

Anton Strålman, 33, har problem med lungorna.

Därför ställer han sig tveksam till att återuppta NHL-säsongen mitt under pågående pandemi.

– Är det värt det?, undrar svensken i en lång intervju med The Athletic.

NHL har tagit fram en krisplan för att kunna fullfölja och avsluta säsongen 2019/20. Mot slutet av sommaren är tanken att 24 lag ska samlas i en eller två städer – så kallade ”hubbar” – och masstestas på daglig basis i hopp om att undvika smittspridning.

Anton Strålman är skeptisk.

”Vore fruktansvärt”

I en intervju med The Athletic uttrycker den svenske Florida Panthers-backen oro.

– Det vore fruktansvärt om vi flög in alla spelare och ledare till olika hubbar och började spela, och någon – låt säga en anställd i lokalerna – fick viruset. Det är ju inte bara 50 personer från varje lag, utan många andra inblandade för att få det här att fungera. Om någon av dem blir sjuk och potentiellt dör av den orsaken, vem bär då ansvaret? Och är detta något jag vill vara en del av? Det handlar om folks hälsa, inte bara min egen utan allas. Det väcker en del frågetecken för om vi verkligen borde göra detta. Och om vi gör det, vad är priset vi är villiga att betala? Jag är inte säker på att det här är rätt, säger Strålman.

Historik av sjukdomar

Han lider själv av den mystiska sjukdomen bronkiektasier som lett till att han haft mängder av lunginflammationer i sitt vuxna liv. Allra värst var det år 2011, då var han så knäckt av eländet att han övervägde att sluta i förtid.

– Då ringde jag hem och grät och sa att jag lägger ner det här, har Strålman berättat för Sportbladet.

Hans tillstånd har förbättras de senaste åren och i fjol slutade han äta medicin. Men hans historik av lungsjukdomar gör att han känner extra stor oro för att bli smittad av coronaviruset.

– Det känns lite otäckt, det måste jag erkänna. Även om majoriteten av spelarna är unga och friska så är jag säker på att det finns ett antal som, likt mig själv, har underliggande sjukdomar. Jag vet inte hur min kropp skulle reagera om jag fick viruset, säger Anton Strålman.

Publicerad:

LÄS VIDARE