Publicerad 2017-09-24

I premiären av årets SDHL föll HV71 med 2–4 mot Luleå.

Sedan dess har de sex raka matcher med poäng.

Mot SDE vände HV71 efter ett sent matchstraff på bortalagets Kayleigh Hamers.

HV71 kom till spel efter en tuff batalj mot AIK (seger med 2–1 efter straffar) och kanske var fjolårsfinalisten därför extra trögstartade.

Istället var det SDE – med två raka segrar inför dagens match – som öppnade målskyttet genom Phoebe Staenz.

Det skulle dröja till den tredje perioden innan HV71 hittade nätet. Men väl där kunde Selma Aho sätta kvitteringen efter 03.22.

– Det är ju alltid kul att göra mål. Det känns som att vi fick energi och det var nog det vi behövde, säger den 18-årige backen.

Kostsamt matchstraff sänkte SDE

När matchuret var uppe på 14.22 i sista perioden drog SDE:s Kayleigh Hamers på sig fem minuter plus matchstraff för en tackling bakifrån – vilket kom att avgöra matchen.

Med några minuter kvar att spela kunde Rosa Lindstedt utnyttja situationen och göra 2–1. Med dryga minuten kvar av var hon framme på nytt, båda gångerna assisterad av landsmaninnan Riikka Välilä (som också hade assist på Ahos kvittering).

– Efter första perioden tycker jag det lossnar och vi får även utdelning så småningom. Det kändes bra, konstaterar Aho.

Matchen slutade 3–1, vilket alltså innebär att HV71 inte gått poänglösa sedan SDHL-premiären.

Kan det sluta med en ny SM-final?

– Det är svårt att jämföra början av den här säsongen med slutet av förra... Då var vi så ihopspelade. Men jag tror det kan bli riktigt bra framöver, säger Selma Aho.

I och med ovanstående gick HV71 upp i tillfällig serieledning. Men guldfavoriten Linköping tog tillbaka den direkt genom en 4–0-viktoria hemma mot Brynäs senare under söndagen.

I Angered Arena tog AIK en planenlig seger mot Göteborg HC – men det satt hårt inne. Till slut kunde hemmalaget avfärdas med 1–2. Nykomlingen Göteborg väntar alltjämt på sina första SDHL-poäng.

Efter 7–1-krossen mot Brynäs på lördagen tog Djurgården ett rejält steg tillbaka idag. De regerande mästarna nollades (!) hemma mot Leksand, som lämnar Stockholm med en 3–0-seger i bagaget.