Därför lämnar tränarna: ”Kan inte gömma undan det”

Publicerad 2021-04-01

Bert Robertsson.

Bert Robertsson och Niklas Gällstedt är två av tränarna som bytt Sverige mot Schweiz.

Robertsson lyfter fram utmaningen – men säger också att lönen spelar in:

– Klart att det till viss del är en lönefråga, det ska jag inte gömma undan någonstans, säger han.

Efter tio säsonger i SHL lämnar nu Bert Robertsson Sverige. Han är en av flera svenska tränare som hakar på utvandringsvågen från svensk ishockey.

Kommande säsong är Robertsson assisterande tränare i Rapperswill där han ska jobba under huvudtränaren Stefan Hedlund, som i dag är assisterande tränare i Skellefteå. 

Robertsson, som i januari fick sparken från Linköping, säger att han under de senaste åren varit intresserad av ett jobb utomlands och att bitarna nu föll på plats. 

– Vi som är i hockeybranschen söker utmaningar och kickar. Schweiz är ett intressant land med spännande natur som också ligger ganska nära Sverige och jag har hört bra saker om ligan. Den är under förändring och är en ganska mångsidig liga med olika varianter hur man spelar och det känns intressant, säger han.

Mycket jobb för låg lön

Men Robertsson hymlar inte med att lönen spelar in.

Hur stor är skillnaden?

– Det är så olika vad tränare tjänar i SHL, men som assisterande tränare i SHL får du en fjärdedel av nettolönen jämfört med Schweiz. Givetvis lite beroende på hur du jobbar med skatter och sånt. Sedan är det dyrare att leva i Schweiz också, ska du ha med dig familjen och försörja den blir det lite annorlunda, säger Robertsson.

Snittlönen för en huvudtränare i dag i SHL är strax under 100 000 kronor och hälften för de assisterande. 

Tjänar tränare i SHL för dåligt? 

– Att vara huvudtränare är väldigt utsatt och man får stå till svars för mycket. Svensk hockey har observerat att det har försvunnit många spelare och jackat upp lönerna där för att behålla några. Att vara SHL-tränare i dag innebär en så fruktansvärt hög arbetsbelastning att det är galet i relation till vad man tjänar.

Flera av de svenska tränare som till nästa säsong lämnar SHL byter ett jobb som assisterande tränare för samma roll i Schweiz. 

– Huvudtränarna börjar få lite mer status i Sverige, där har Roger Rönnberg dragit skeppet, och det börjar ändra sig lite lönemässigt. Assisterande tränare, däremot, där har man inte riktigt insett värdet. Många är tränare för väldigt låg lön och gör mycket av jobbet. Där är en stor del av förklaringen till att många väljer att lämna Sverige, säger Robertsson.

Hyllar landet och klimatet

Niklas Gällstedt, assisterande tränare i Rapperswil, är inne på sin femte säsong i Schweiz. Kommande säsong tar han klivet över till storklubben Zug.

Den förre SHL-backen säger att lönen är betydligt bättre i Schweiz, men lyfter fram många andra faktorer till att han trivs och vill vara kvar:

– Hockeyn är rolig, det är väldigt mycket fart och fläkt. Visst är det strukturerat här också men absolut inte lika mycket som det är hemma. 

Och livet vid sidan av isen är minst lika bra: 

– Klimatet är bra, du kan få sommar och vinter samtidigt. Vill du åka skidor kan du göra det i bergen, annars stannar du bara kvar nere i dalen. Det är en fantastisk miljö att leva och jobba i, lite som att går runt i ett vykort. Rent och snyggt. Det är enkelt att leva här och vår längsta bortamatch är fyra timmar i buss.

Det låter inte direkt som du är på väg hemåt…?

– Nej, jag är lyckligt lottad. Jag har fått två år (med Zug) och är jätteglad för möjligheten och ta klivet upp i hierarkin. Så länge det funkar med familjen tycker  jag det är helt fantastiskt. 

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!