Finland säkrade bronset i natt

Publicerad 2021-01-06

Tuff förlust i semifinalen.

Men Finland kom tillbaka och vann nattens bronsmatch mot Ryssland.

– Vi kunde visa hur bra vi är och ta med oss bronset hem, säger lagkaptenen Anton Lundell till SVT Sport efter 4–1-segern.

Finland skickade ut Juniorkronorna från turneringen sedan Roni Hirvonen avgjort kvartsfinalen då bara 25 sekunder återstod.

I semifinalen mot USA tvingades finländarna ge sig med uddamålet, sedan amerikanerna avgjort med dryga minuten kvar.

Mindre än ett dygn senare var det dags för bronsmatch mot Ryssland – och de finska lejonen hade inga problem att ladda om och visa sisu.

Visserligen vann Ryssland den första perioden med 1–0, men sedan gjorde Finland fyra raka mål.

Lagkaptenen och härföraren Anton Lundell kvitterade fem minuter in i mittperioden.

Mikko Petman gjorde det matchavgörande målet en minut in i tredje perioden innan Lundell definitivt punkterade matchen i tom bur.

Finland hann också med ytterligare ett mål genom Juuso Pärssinen när ryske målvakten Askarov återigen lämnat sin målbur.

Därmed lämnar Finland Edmonton med en bronsmedalj.

– Roligt! Att få vinna medalj i VM är något som man alltid kommer att komma ihåg. I tre (slutspels-)matcher i rad har vi kommit bakifrån, och har kunnat vinna två av dem, säger Anton Lundell till SVT Sport.