Fem nycklar – därför vann Brynäs

Abrahamsson lyfter fram faktorerna till att Brynäs vann

Publicerad 2017-04-24

Brynäs slog tillbaka och vann i Jönköping. Nu har Gävlelaget skaffat sig en matchboll och kan avgöra SM-finalen hemma i Gavlerinken på torsdag.

Sportbladet tar fram Brynäs fem nycklar i den här matchen.

Målvaktsspelet

Efter två matcher vid sidan var det dags för Felix Sandström igen. Och som han kom in och spelade. Linus Söderström var också bra, men Sandström höll nollan. HV hade ett spelmässigt övertag i den första perioden, men Sandström spelade hur tryggt som helst från första nedsläpp. Något som gav Brynäs en trygghet.

Special teams

HV 71 hade tre numerära överlägen, och inte minst ett fem mot tre-läge i två minuter, men Brynäs spelade otroligt smart i box play och gav aldrig HV någon möjlighet att sätta fart på pucken.

Stationära spelet i egen zon

HV hade en hel del puck, men hade svårt att skapa speciellt många riktigt heta chanser. Brynäs spelade kompakt med sin box i egen zon och HV fick återigen jobba en hel del på utsidan. Beslutet att bänka Marc Zanetti och ge Marcus Ersson chansen var både korrekt och väldigt lyckat.

Elias Fälth

Hans mål i slutet av andra perioden gav Brynäs det så viktiga första målet. Ett mål som också blev matchavgörande. Och det var inte bara viktigt utan också ett riktigt klassavslut: rakt upp i det bortre krysset av en rightskytt från högerkanten. Hatten av.

Tredje perioden

HV hade vunnit de fyra tidigare slutperioderna, men när det som bäst behövdes höll Brynäs nollan och vann den med 2–0. Och man gjorde det på ett imponerande sätt. Samlat och kompakt utan att för den skull bli passiva. HV hade otroligt svårt att skapa några heta lägen under de sista 20 minuterna.