SHL-spelaren ändrade sin version i rätten

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

SHL-spelaren förhördes i tingsrätten för ett fall av vårdslöshet i trafik och ett fall av grov olovlig körning.

Den misstänkte erkände att han kört bil trots ett återkallat körkort, men förnekade brott.

Kammaråklagare UIf Blendow yrkade på dagsböter.

Ishockeyspelaren var åtalad efter att två poliser vittnat om en kapplöpningssituation med en annan bil i uppåt 120 kilometer i timmen och på fel sida om vägen, tillåten hastighet på den aktuella sträckan är 30 kilometer i timmen.

Han var dessutom åtalad för att ha kört bil trots ett återkallat körkort, i samband med händelsen ska han enligt två polisers vittnesmål också ha försökt fly från dem.

I rätten nekade ishockeyspelaren till att ha kört vårdslöst, han menade att det var en omkörningssituation i tillåtet körfält.

”Blev rädd”

När det gäller att ha kört bil trots återkallat körkort så hade han förnekat i polisförför, men han erkände nu i rätten.

– Min flickvän hade parkerat min bil vid ishallen, den hade stått där i några dagar och jag valde att köra hem den. Jag klarade uppkörningen dagen innan och tänkte väl att det inte var så långt, så jag tänkte att jag kunde köra hem bilen, säger ishockeyspelaren.

Han berättar vidare hur han påträffade en polisbil på vägen hem.

– När jag väl kom hem såg jag en polisbuss som hade stannat och parkerat, jag fick lite känslan att den stod där och väntade på mig. Den följde efter mig kanske 100–150 meter till ett villaområde, till slut stoppade den mig och därefter blev jag rädd och sprang därifrån. Efter ett tag ångrade jag mig och återvände hem där jag träffade poliserna, säger ishockeyspelaren.

Han svarade ”ja” på frågan från åklagaren om han var medveten om att han inte hade något körkort.

– Bilen hade stått i flera dagar och det var snökaos, de skulle skotta parkeringen. Dumt nog tog jag bilen, jag bor inte så lång bort, jag tänkte att jag kunde köra hem den, som sagt ... det var dumt, säger ishockeyspelaren.

Förnekar brott

Advokaten Erik Widman hävdade att det inte hade funnits sannolika skäl till att den misstänkte hade gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik och att körkortet hade återkallats felaktigt, han anförde att båda åtalen skulle ogillas.

– Vi hade ett resonemang om åtalet för olovlig körning, då kom vi fram till att det inte var någon idé att leka där för det gick ju inte till på det sättet. Det var han som körde bilen, det hade åklagaren kunnat styrka, säger Erik Widman.

Vad var anledningen till att han uppgav en annan version i polisförhör?

– Han var stressad, jag tror lite rädd också. Det är lite pinsamt.

”Inte påverkat ishockeyn”

Hur har han hanterat den här situationen med polisförhör, åtal och rättegång?

– Mycket bra, vi har hela tiden haft en bra dialog. Han har hanterat det på ett moget sätt.

Har han mått bra hela tiden?

– Det är klart att han hade velat få det understökat tidigare, men han har mått bra. Det är trots allt trafikbrott han är åtalad för och det är ingen som är skadad, det är ingen grövre brottslighet det är frågan om även om det givetvis är allvarligt.

Hur har det påverkat honom som ishockeyspelare?

– Det har inte påverkat i hans idrottande, det tror jag inte. Han är så professionell att han stänger av det här. Han har också varit medveten om att det är frågan om bötesbrott, om det handlat om en annan påföljd kanske han hade påverkats.

Hur har din kontakt med klubben varit?

– Mycket god. De har följt det här och velat ha löpande information.

Har du någon uppfattning om hur de agerar vid en fällande dom?

– Nej, det har jag inte. Det vet jag inte alls, det kan jag inte uttala mig om.

Ishockeyspelaren har inte kommenterat till Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE