Stor enkät: Det vill klubbarna göra med pengarna från monsteravtalet

Publicerad 2017-02-21

Sportbladet har i en rad artiklar berättat om SHL:s nya, lukrativa tv-avtal som träder i kraft 2018.

Vi har också berättat om den stora ekonomiska skillnaden mellan SHL och Hockeyallsvenskan.

Här ger några SHL-klubbar svar på hur de vill att pengarna ska användas:

Följ ämnen
Brynäs IF

1) Från säsongen 18/19 får SHL-klubbarna 20 gånger mer (45 miljoner/2,3 miljoner) än HA-klubbarna i avtalspengar. Vad tycker du är en rimlig fördelning?

2) Vilka områden inom SHL, och svensk hockey, vill du satsa på med de nya ekonomiska musklerna som det nya avtalet innebär?

Christer Plars, vd för Leksands IF

1) – Jag tycker Hockeyallsvenskan är värd mer än den fördelning som Ni pratar om. Det är en häftig liga med mycket rock n roll och många klassiska lag. Nu har CMore värderat tv-rättigheten för SHL högt, riktigt högt. Och det är bra att pengarna kommer in till svensk elithockey. Men som ett rakt svar på er fråga så är Hockeyallsvenskan mer värt än 2,3 miljoner kronor per lag-

2) – Ser jag till Leksand så är det här en ny situation. Vi har inte haft ekonomiska muskler på många år. Men får vi extra pengar, mer pengar, så vill jag använda dem till att bygga på Svenska Damhockeyligan, SDHL. Vi behöver också öka antalet platser på vårt hockeygymnasium för att kunna erbjuda fler duktiga spelare utbildning i tonåren. Sedan har jag en dröm att kunna erbjuda gratis hockeyskolning till barn som vill lära sig spela hockey, Tre Kronors hockeyskola. Gratis utbildning och gratis utrustning.

Johan Stark, klubbdirektör Brynäs:

1) – Det har jag ingen åsikt om. Däremot måste det ligga i SHL:s intresse att det finns en allsvenska som mår bra, Självklart måste vi titta på samarbete och dialog. Precis som ni skriver är skillnad stor redan i dag och jag vet att vi i SHL har ett bra avtal som tickar igång 18/19. jag tycker det är bra att frågan tas upp. Vi har absolut ett intresse av att allsvenskan mår bra. 

2) – Man är sig själv närmast. De centrala pengarna behöves om vi ska ha en ekonomi som gör att vi kan bära oss själva på 26 grundseriematcher. Ett sportsligt dåligt år utan slutspel ska inte behöva betyda röda siffror. Den totala summan in ska kunna täcka vår vardag bedriver en sund och frisk verksamhet. Centralt har jag en jättetydligt känsla att SHL vill göra något klokt med de här nya pengarna. Därför är det jätteintressant vad som kommer upp med HA och inte minst vår damliga, SDHL. Vi har ett damlag i dag som vi inte har möjlighet att ge de bästa förutsättningarna även om vi vill det. 

Agne Bengtsson, klubbdirektör, HV71:

1) – Jag kan inte svara på det, ett tråkigt svar men jag är inte så insatt i tittarsiffrorna för allsvenskan. Men svensk hockey i allmänhet och SHL-klubbarna i synnerhet får ett ökat ansvar att diskutera i vilken form det här pengarna ska få uttryck. Klart att vi har ett ansvar att ungdomar spelar ishockey, för att ge ett exempel. Vidare klarar vi oss inte själva utan de har stor nytta av småklubbar och alla klubbar som utbildar spelare. Egentligen gillar jag inte att skicka pengar till höger och vänster, då är risken stor att de försvinner. För mig handlar det mer on att vi tar ett organisatoriskt ansvar eller när det gäller utbildning. Att vi verkligen engagerar oss. Ett exempel är att utbilda tränare i större omfattning än vad vi gör i dag.

2) – Jag har redan nämnt några saker i mitt första svar. Tittar vi här i Jönköping har vi en arena vi måste sköta och utveckla för att fortsätta var attraktiva för vår publik. Där krävs det insatser. Vi måste hänga med i utvecklingen. CMore gör fantastiskt bra sändningar och vi måste hänga med lokalt för att fylla arenorna.

Sedan säger vi att vi måste ha stjärnor på isen också, och då måste vi konkurrera med de ligor som finns runtomkring oss i Europa. Det kostar pengar men det är också de som drar publik. 

Rolf Lindberg, klubbdirektör, Karlskrona:

1) – Det handlar om det marknadsvärde som köparen har satt. Sedan får vi ha en diskussion om hur dessa pengar ska bidra till Karlskronas och svensk hockeys utvecklings. Vi har ett år på oss och diskutera de här frågorna och jag utgår från en bra lösning som långsiktig gynnar svensk hockey och SHL. 

2) – Mest prioriterat är att använda tillskottet på ett sätt som skapar stabil ekonomi i svensk hockey, så vi kan investera och i framtiden. Vi behöver en tillväxt av bra hockeyspelare och även jobba för SDHL och deras utveckling. Vi behöver en positiv utvecklingen för hela hockeyn. Vill vi att ishockey ska vara en sport för hela samhället måste också hockeyn finnas i hela samhället. Som damhockeyn, men även andra grupper som exempelvis de nyinflyttade. 

Patrik Sylvegård, klubbdirektör, Malmö:

1) Det går inte att ställa frågan så. Ska SHL dela med sig? Ja, det kanske vi ska göra. Men det bestämmer inte jag utan SHL:s styrelse. Men jag tror inte att SHL bara tänker sitt och tänker på sig själva, tvärtom ska vi vara glada över det här avtalet och SHL är inte ute efter att förstöra svensk hockey. Det hade ju varit ännu värre om inte SHL fått in de här pengarna. För svensk hockey är det jättebra och SHL ska inte skämma för att de får in mycket pengar, för det går till svensk hockey. 

2) – Rekrytering av nya spelare är jätteviktig. Tittar vi i Malmö stad har vi över 30 procent som är ”icke skidåkare” och inte har hockey som kultur. Vi behöver ge fler chansen att börja spela hockey. Vi måste utbilda fler tränare. Satsa hårt på att bredda vår ungdomsverksamhet, då mår vi bättre över tid. Att lägga pengarna på dyra löner hjälper inte över tid. Sedan är det klart att vi behöver profiler, jag tror inte att C More vill att alla de här pengar ska gå till vår ungdomsverksamhet. Vi måste även ha en profilstark liga, det tror jag också är jätteviktigt.

Marcus Thuresson, klubbdirektör, Rögle:

1) – Jättesvår fråga att svara på. För det första är SHL och HA, till skillnad från fotbollen, två olika organisationer. Här måste vi först lyfta frågan om vi ska vara under samma paraply. Om så blir fallet är det där den frågan bör ställas. Om jag tycker att vi bör vara under samma paraply? Jag kan inte svara på det. Den diskussionen bör föras mellan parterna. 

Sedan har vi även licensnämnden som är inne och sätter parametrar för en sund ekonomi oavsett liga. 

2) – Under min korta tid som klubbdirektör har jag sett hur närliggande klubbar kämpar med näbbar och klor för at få ihop ekonomin. Det är färre spelare som börjar med ishockey. Det är spelare som slutar lite för tidigt av olika anledningar, eller spelare som vill flytta till klubbar i högre divisioner. Vi som SHL-klubb ska vara ett lokomotiv som hjälper de här klubbarna med utbildning och tränare. Att de kan vara kvar i sin egen miljö så länge som möjligt. Det kostar pengar, det innebär att vi måste investera i egna tränare och utbildningar för småklubbarnas ledare. Vi ska hjälpa med vår kunskap och komma till dem, inte ge dem pengar utan hjälpa på plats. Då når vi en bredd. Sedan har vi vår egen ungdomsverksamhet med runt hundra ledare och fyrahundra barn. Ibland tänker vi för kortsiktigt: lägger pengarna i vår A-trupp och nu ska vi vinna. 

Christian Lechtaler, klubbdirektör, Frölunda:

1) – Jag utgår bara från det vi har fått den här säsongen och det vi förväntas få nästa år. Vad som händer framåt återstår att se, så jag har egentligen inga kommentarer till de summorna. Generellt är det viktigt att vi har en fungerande idrottsrörelse i Sverige. Sedan blir det någon form av differentiering, men där måste man ha alla fakta på bordet och det har inte jag. Allting är relativt och det är svårt att hitta ett helt rättvist system. Jag har inte något enkelt svar, mer än att man bör titta på en fördelning totalt.

2) – Generellt tror jag på utveckling och träning och ungdomar. Ett större ekonomiskt svängrum kan underlätta, men det gäller att vara noggrann med vad man gör. Vi vill ha en fungerande förening. Att på något sätt bli självförsörjande, det är vår tanke. Få ihop ekonomin, locka publik och även toppa laget med någon form spetskompetens. Vidare att utveckla våra ledare, få ledare som går uppåt till a-laget. Göra varandra bättre. Vi har en process där vi jobbar med att utbilda människor, spelare och ledare.

Stefan Enbom, klubbdirektör, Luleå:

1) – Omöjligt att svara på. Det är ingen fördelning utan ett kommersiellt avtal mellan två olika ligor. C More i det här fallet har gjort den bedömningen av värdet på rättigheterna. Men jag har full förståelse för att diskussionen finns och det är viktigt att vi hittar vägar för en allsvenska som håller bra kvalitet och är en bra utvecklingsmiljö. Vi sitter i samma diskussioner med NHL och tycker att vi utvecklar stjärnor till NHL för en spottstyver. SHL är mitt i näringskedjan och jag tror det är viktigt att det finns en rimlig och bra balans i våra villkor mot NHL och allsvenskans mot oss. Det här blir en diskussion som säkert kommer att föras framöver. 

2) – Oj, det är svårt att svara på så här. Det blir vår styrelsen tillsammans med oss som får sätta sig ner och diskutera hur det ska investeras. Rent allmänt finns det mycket att göra för att kunna tävla och upprätthålla en bra liga, det är inget snack om det. Ett behov som jag definitivt ser är att vi vill vara en motor i regionen för att utveckla ishockeyn. Både att killar och tjejer i Norrbotten ska bli intresserade och börja spela. Vidare att bygga intresse runt vår sporta regionen. Stötta klubbar i länet med utbildningar. Vi vill gärna ha råd att engagera oss ännu mer än vad vi redan gör i dag. Få fram nya stjärnor från länet, som Holmström, Renberg och Omark. Sedan får vi mer pengar från C More som är en kommersiell aktör och som också vill se en högre kvalitet i ligan. Med mer pengar lär det bli så att vi kan locka till oss några fler stjärnor till ligan.

Anders Mäki, klubbdirektör Linköping

1) – Jag antar att det är det nya media-avtalet du avser? Det är ett avtal med motprestation precis som de andra avtalen med bland annat Aftonbladet, Nordic Bet med flera. Man bör alltså ställa sig frågan vad de som betalar förväntar sig att de betalar för. Man kan tänka sig att C More har en del önskemål/krav på viss kvalitet av olika saker precis som till exempel Aftonbladet. Det är viktigt att motparten i avtal blir nöjda eftersom de kommer en framtid med nya avtal när de går ut.

– Vare sig nivån på de nya avtalen eller motprestationen från klubbar/liga har kommit oss till del ännu, däremot förekommer självklart alltid diskussioner gällande utveckling av svensk hockey. Det framställs alltid som om SHL bara tänker på sig själv, inget kan vara mer felaktigt. SHL-lagen är väl medvetna om omvärlden både utomlands och inom svensk hockey och vill så klart göra det bästa för att bland annat talang- och juniorutveckling ska bibehålla världsklass och att svensk klubbhockey står sig väl i konkurrensen från andra ligor.

2) – Det är en fråga för styrelsen i SHL och sedermera styrelsen i min klubb. Men nummer 1 är alltid att leverera det parterna har avtalat och sörja för maximal utveckling av svensk hockey.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!