Växjö vann kaosmatch mot Färjestad

Publicerad 2017-12-07

KARLSTAD/STOCKHOLM. Tre mål på tio sekunder (!), matchstraff, vanlig straff, nio mål, blod och en rasande Dick Axelsson.

Toppmötet mellan Färjestad mot Växjö innehöll all tänkbar dramatik.

— Jag vet inte hur man ska analysera matchen, säger Erik Josefsson i C More.

Färjestad BK

Det kan svänga fort i hockey brukar det heta.

Behöver ni någonsin övertyga någon om det kan ni ta fram videofilmen från kvällens möte mellan Färjestad och Växjö. Närmare bestämt de fem sekunder som är mellan 10,53 och 11,03 av den andra perioden.

Då hann vi nämligen med en dos drama som räcker gott för en hel kväll:

Det började med att Robert Rosen satte 2–0 för bortalaget Växjö. Det målet krävde en hel del videogranskning innan domarna kunde slå fast att det faktiskt var regelrätt.

Spelarna ställde upp för tekning i mittzon och redan efter tio sekunder satte Pontus Netterberg 3–0 för Växjö. Men det märkte ingen då pucken rensades undan precis bakom mållinjen.

Reste sig och jagade ifatt

Spelet vände och då satte Christoffer Thörngren istället en reducering för Färjestad – som alltså sedan ströks för att domarna fick information om att Netterberg alltså gjort 3–0 i sekvensen tidigare. Klockan vreds tillbaka och plötsligt hade allt hänt – på tio sekunder.

– Jag var väldigt osäker, men tydligen var pucken över linjen. Lite flyt ska man ha, säger Netterberg i C More.

Om det var avgjort då? Om Färjestad fick hängskalle?

Nej, inte direkt.

Bara 35 sekunder senare satte Sebastian Erixon 1–3 och innan perioden var över hade Michael Lindqvist gjort 2–3 och Oskar Steen 3–3.

Den sistnämnde sammanfattade perioden i C More:

– Det känns lite svängigt från vår sida.

Matchstraff och missad straff

I tredje perioden fortsatte jättedramat. Jonas Röndbjerg och Dick Axelsson gjorde varsitt mål till 4–4-läge.

När sedan första Noah Welch drog på sig ett matchstraff och sedan Johan Ryno tog en utvisning för Färjestad så avgjordes mötet i spel fyra mot fyra. Där missade först Michael Lindqvist en straff för hemmalaget.

Axelsson rasande

Bara sekunder innan FBK sedan skulle bli fulltaligt och trycka på för segermålet kom kallduschen. Erik Josefsson fixade 5–4-segermålet för Växjö efter att Elias Pettersson stått för sin fjärde assist för kvällen.

FBK borde sedan fått ytterligare en utvisning med sig i slutforceringen när Dick Axelsson fick en klubba i ansiktet, men domaren avstod från att ta den och efteråt var Axelsson rasande.

– Det är så fruktansvärt att man missar en sådan hög klubba i det läget. Tyvärr så måste man slänga sig nuförtiden, det är enda sättet att få en utvisning, det är helt sinnesjukt tycker jag, dundrar han i C More.

Efteråt pustade tränarna ut:

– Vi spelar prickfritt fram till 0-3 och sedan kommer man till ett skede i en match där det ena laget inte har något att förlora. Det är väl det som är det underbara i denna sport, att det svänga så fort.

Anders Carlsson, assisterande tränare i FBK:

– Det var en match med många ansikten. Det som saknades var rubriken "eget ansvar". Annars har jag inget mer att säga.

Fotnot: I en tidigare variant av texten stod det att de ”tre” målen skedde inom fem sekunder. Det var sekretariatets uppgifter från början, men de har nu ändrats, målen skedde på tio sekunder.