Småkronorna vidare till VM-semi - nu väntar Finland

Uppdaterad 2018-04-28 | Publicerad 2018-04-26

Sverige var inför kvartsfinalen mot Slovakien stora favoriter att vinna.

En uppgift som Småkronorna klarade av galant. Sverige kunde dra ifrån Slovakerna i andra perioden och till slut vinna matchen med 6–1.

Nu väntar VM-semifinal mot Finland på lördag 12.30 – en match som Sportbladet sänder.

– Blir en tuff match, säger Småkronornas kapten Adam Ginning.

Sverige gick igenom gruppspelet med poäng i alla matcher. Premiärseger mot Schweiz följdes upp av segrar mot Vitryssland och guldfavoriten USA.

Efter en övertidsförlust i sista omgången mot Kanada stod det klart att Småkronorna fick Slovakien i kvartsfinalen. En match Sverige var favoriter att vinna.

Det största hotet slovakerna kom med var Malmö Redhawks 17-årige stjärna Maxim Cajkovic som efter gruppspelet ledde turneringens poängliga.

Berggren tvåmålsskytt

Sverige kom ut starkast i första perioden och 1–0 kom i den sjätte minuten. Ett fint förarbete av Linköpingsbacken Adam Ginning resulterade i att Brynäs Marcus Westfält kunde sprätta upp pucken i nättaket.

– Jag kom runt bra bakom kassen och försökte bara lägga in pucken framför mål där det ska finnas folk, säger lagkaptenen Ginning om 1–0-målet.

Slovakien spelade upp sig men kunde inte få pucken förbi Olof Lindbom i det svenska målet.

I den andra perioden utnyttjade Sverige två raka powerplay och hade en 3–0-ledning en kvart in i period två.

Slovakernas reducering kom i fem mot tre med två och en halv minut kvar av den andra perioden, men närmre kom man inte och Sverige kunde till slut vinna matchen med 6–1.

Jonathan Berggren gjorde både 4–1 och 6–1-målet och leder därmed Sveriges interna skytteliga på fem mål.

Finland i semifinalen

I semifinal väntar nu fjolårsfinalisten Finland som enkelt kunde vinna sin kvartsfinal mot Vitryssland. En tuffare motståndare än Slovakien.

– Vi har bra koll på dem och de är ett riktigt bra lag, så det kommer bli en tuff match, säger Adam Ginning.

Sverige måste dessutom åka långt till matchen. Sverige har spelat sina gruppspelsmatcher i Magnitogorsk men måste nu åka de dryga 30 milen norrut till Tjeljabinsk där resten av turneringen spelas.

– Det var där vi var innan turneringen började, så det känns inte så jobbigt. Men det blir en rätt så lång bussresa.

Semifinalen spelas på lördag klockan 12.30 – matchen visas endast på Sportbladet.se.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.