Revisorns succé i osannolik NHL-debut

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

36-årige Scott Foster är till vardags revisor och spelar hockey på korpnivå.

I natt fick han osannolikt nog göra NHL-debut när alla Chicago Blackhawks-målvakter skadade sig – och blev utsedd till matchens bäste spelare.

– Den första chocken kom när jag bytte om, sedan svartnade det nästan för ögonen när jag insåg att jag skulle hoppa in och spela, säger Foster efter 6–2-segern mot topplaget Winnipeg Jets.

Från början var tanken att svenske Anton Forsberg – som har varit Chicagos förstemålvakt den senaste tiden i stjärnkeepern Corey Crawfords frånvaro – skulle starta mellan stolparna för Blackhawks mot Jets.

På uppvärmningen skadade sig dock den förre Modo- och Södertälje-burväktaren så allvarligt att säsongen troligen är över för hans del.

I stället blev det den från AHL nyligen uppkallade debutanten Collin Delia som fick förtroendet att vakta kassen för hemmalaget i United Center – och han övertygade stort när Chicago gick fram till en 4–0-ledning i den andra perioden.

Men så var olyckan framme igen. Även Delia, vid ställningen 6–2 en bit in i den tredje perioden, skadade sig illa och tvingades lämna isen.

Paniklösning i sista stund

Då hade Blackhawks bara ett alternativ kvar – paniklösningen Scott Foster, som efter Forsbergs skada hade skrivit på ett så kallat ”nödkontrakt” kort innan matchen och fanns tillgänglig som sista utväg.

36-åringen jobbar till vardags som revisor, men spelar korphockey på kvällarna och var målvakt i collegeligan i början av 2000-talet.

I natt fick han alltså hoppa in i en NHL-match – och gjorde succé.

Foster räddade samtliga sju skott som Winnipeg avlossade, bland annat ett från den fruktade målsprutan Patrik Laine, och hyllades enormt av 21 000 lyriska hemmafans.

Efteråt utsågs han till matchens första stjärna.

– För några timmar sedan satt jag och fingrade vid tangentbordet på jobbet. Nu står jag och pratar med er här efter att ha spelat NHL-hockey i 14 och en halv minut, säger reviso... förlåt, Blackhawks-målvakten till den samlade pressen i omklädningsrummet, enligt Chicago Sun-Times.

Skrattade i båset

Tränaren Joel Quenneville skrattade högljutt i båset när han tvingades göra det osannolika målvaktsbytet.

– Det skulle jag också ha gjort, säger Foster.

– Men egentligen, varför skulle jag ha känt så stor press? I morgon när jag vaknar kommer jag att knäppa på mig skjortan igen och knalla iväg till jobbet precis som vanligt.

Ja, för trots succéinhoppet blir det ingen fortsättning i Blackhawks för Foster. Klubben har redan kallat upp veteranen Jean-Francois Berube till nästa match, mot Colorado natten till lördagen svensk tid.

Noterbart i övrigt från Chicago-segern är att den förre HV71-forwarden Victor Ejdsell bokfördes för sin första NHL-poäng, en assist, och att backstjärnan Brent Seabrook spelade sin tusende match i världens bästa hockeyliga.

Publicerad:

LÄS VIDARE