IIHF dementerar VM-flytten: ”Absurt”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Under torsdagen kom uppgifter om att Belarus fråntas värdskapet för ishockey-VM 2021 – för att istället ersättas av Ryssland.

Uppgifter som IIHF-vicepresidenten Kalervo Kummela starkt viftar bort.

– Det hade varit absurt, säger han till finska MTV.

Belarus skulle fråntas värdskapet för hockey-VM 2021 – och istället skulle Ryssland vara värdland, ihop med Lettland. Så skrev Ryan Kennedy på The Hockey News på Twitter.

Internationella hockeyförbundet, IIHF, pekades ut som beslutfattare i frågan, men vice presidenten Kalero Kummela förnekar att några sådana planer finns, skriver Hockeysverige.

– Det hade varit absurt om Ryssland skulle ta över de vitryska matcherna, säger vicepresidenten till MTV och förklarar att frågan inte ens diskuterats i styrelsen.

Expertgrupp utreder Belarus

Kummela berättar dock att förbundet sedan i augusti har en expertgrupp som rapporterar kring läget i Belarus. De tre senaste månaderna har landet präglats av oroligheter i samband med protester mot landets president Alexander Lukashenko, som Rysslands president Vladimir Putin är en av få att stötta.

Lägg då till att Belarus ishockeyförbunds ordförande Dmitrij Baskov utreds av IIHF kring uppgifter om att han bland annat ska ha bevittnat en dödsmisshandel av en regimkritiker.

”Sanningshalten kring nyheten måste verifieras innan IIHF vidtar åtgärder” skriver IIHF:s kommunikationschef Adam Steiss i ett mejl till SVT Sport.

”Går inte att skicka ett landslag dit”

Från svenskt håll ser man allvarligt på situationen.

– Här och nu hade det ju inte gått att skicka ett landslag dit, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Samtidigt kan IIHF inte frånta Belarus värdskapet med en politisk motivering. Och att hitta ett nytt värdland, som är villigt att ta den ekonomiska risken under rådande pandemi, kan vara svårt.

Att spela hela VM i Lettland är inte heller ett alternativ, enligt IIHF:s ordförande Rene Fasel, eftersom landet inte har tillräckligt med arenor som fyller IIHF:s krav, skriver finska Yle.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!