Därför tackar NHL-stjärnorna ja: ”Barnen får kexhocklad”

Publicerad 2018-04-12

Ännu en gång lyckas Rikard Grönborg locka de svenska NHL-spelarna till ishockey-VM.

Ola Wenström har följt jobbet inifrån och blivit överraskad av orsakerna till uppslutningen bakom förbundskaptenen.

– Det är häpnadsväckande hur viktiga de mjuka värdena är i en så hård sport, säger Viasat-medarbetaren.

Ola Wenström har sedan i augusti rest världen runt för att följa de svenska förbundskaptenerna inför ishockey-VM i Danmark i maj.

Det resulterar i dokumentären ”Tre Kronor – världsmästarna” som ska sändas i Viasats kanaler.

Precis som vid Tre Kronors VM-guld i Köln förra året så rasar det in positiva svar från NHL-stjärnorna till att komma till det folkkära mästerskapet.

Tar hand om familjerna

Tv-profilen är övertygad om att det beror på hur förbundskaptenstrion Rikard Grönborg, Peter Popovic och Johan Garpenlöv jobbar.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och intressant hur alla ”ja” i stället för ”nej” kan kopplas till ledarskapet. Schablonbilden av hockey är att den här sporten är hård och primitiv, men den här ledningsguppen jobbar väldigt modernt med mjuka värden och många bottnar, säger han.

Peter Popovic och Rikard Grönborg.

Kan du ge några konkreta exempel på hur de jobbar med de här sakerna?

– De kartlägger och har kontinuerlig kontakt med långt över 100 spelare, och även deras familjer och anhöriga. Det finns en röd tråd, förbundskaptenerna jobbar smart och intelligent för att få med sig och få förtroende hos spelarna och deras närmaste – alla de pratar med uppskattar att bli sedda och trodda.

– Det kan handla om att Anton Strålmans familj har det bra och att barnen får kexchoklad i omklädningsrummet efter en match.

”Bortslarvat tidigare”

Upplever du att den nuvarande landslagsledningen jobbar på ett annat sätt med det här än sina föregångare?

– Jag har inte samma insyn i vad de har haft för arbetssätt tidigare i Tre Kronor. Min uppfattning är ändå att det här kan ha varit bortslarvat tidigare.

Ola Wenström har varit med vid NHL-spelarnas frivilliga sommarträning i Sverige, höstens uttagningsmöten, vinterns OS-uppladdning, utvärderingsrapporten efter spelen i Pyeongchang, spelarscouting runt om i Nordamerika och Europa och vårens VM-förberedande landskamper.

– I stort sett hela mars flög alla tre kors och tvärs över hela Nordamerika. Det blir tydligt hur allt är byggt på relationer för att få spelarnas förtroende och övertygelse om spelidén.

Rasmus Dahlin.

I dokumentären får även spelare som supertalangen Rasmus Dahlin och lagkaptenen Joel Lundqvist kameratid.

– Det var en upplevelse att få se Peter Popovic lycka och glädje över att få vara med och se världens största hockeytalang växa fram och hur de försökte hantera det på bästa sätt. Joel Lundqvist är lagkapten och ledarfigur, men samtidigt är han en ensamvarg.

Fru och döttrar medarbetare

Nu har du precis lämnat tv-studion efter två historiskt händelserika Champions League-kvällar, du gör omfattande dokumentärserier och du var programledare i OS-studios ... hinner du med något annat än att jobba?

– Fritid är jobb – jobb är fritid. Så är det att ha förmånen att jobba med sitt intresse, men visst finns det perioder av återhämtning också.

– Jag är också privilegierad som får jobba tillsammans med min familj. Min fru har stått mycket bakom kameran i den här dokumentären, mina vuxna döttrar har varit med och redigerat den.

Ola Wenström jobbade mycket med ishockey på Radiosporten 1990–1995 och på TV4 1995–2008, sedan gjorde han två ishockey-VM på TV3 innan det blev mest fokus på fotboll, Champions League och Premier League.

– För de som inte minns eller är för unga så har jag rest land och rike runt i decennium och stått mellan hockeybås. Det var på den tiden när tvillingarna Sedin var tonåringar.

Ola Wenström.

”Mest oväntade”

Tisdags- och onsdagskvällen i Champions League-studion med de dramatiska semifinalerna har Ola Wenström svårt att hämta sig ifrån.

– Det var omtumlande och oväntade kvällar, även om man alltid har i bakhuvudet att sådant här händer emellanåt i Champions League-sammanhang. Visst är minnet kort men det här känns som mer oväntat än någon gång – framförallt med tanke på att det var två kvällar i rad och flera matcher, säger han.

”Tre Kronor - Världsmästarna” har premiär på TV3 och Viaplay den 3 maj klockan 20.00.

Ishockey-VM spelas den 4-20 maj i Danmark och sänds på TV3, TV10 och Viaplay.

LÄS VIDARE