BIK Karlskoga får kritik av AIK efter anmälan

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:

Karlskoga gjorde det ”förbjudna” och anmälde en spelare hos motståndaren

AIK-forwarden Oscar Nord friades efter tacklingen mot Linus Rotbakken. 

Då fick Karlskogas sportchef Thomas Fröberg nog och anmälde Nord, som straffades med fem matchers avstängning. 

– Klart att man blir väldig förvånad när en konkurrent anmäler en händelse vi trodde var överspelad, säger AIK:s sportchef Anders Gozzi. 

– Jag ångrar ingenting och skulle göra det igen om det blir aktuellt, säger Fröberg.

Den allsvenska premiären slutade på sämsta tänkbara sätt för Karlskogas back Linus Rotbakken. Han tacklades in i sargen av AIK-forwarden Oscar Nord och drabbades av en hjärnskakning. 

Rotbakken fördes till sjukhus. Enligt Thomas Fröberg upplevde sjukvårdspersonalen att Rotbakken var mer eller mindre helt borta fram till klockan 4 på natten, då läkarna började få kontakt med BIK-backen.

När han kan vara tillbaka på isen igen är i dagsläget högst osäkert.

Efter matchen gick domarna igenom händelsen tillsammans med domarbasen Tomas Thorsbrink. Då kom man fram till att situationen inte var så pass allvarlig att den skulle anmälas till disciplinnämnden. 

Enligt Thomas Fröberg var totalt fem personer inblandade och med röstsiffrorna 3–2 beslutades att inte anmäla.

Därmed var situationen över trodde de flesta, men Fröberg gav sig inte.

I stället gick han själv vidare och anmälde Oscar Nord till disciplinnämnden – och i går kom domen. Disciplinnämnden gick helt på Fröbergs linje.

Väldigt sällsynt i HA

Oscar Nord stängdes av i fem matcher och får dessutom böter på 5 000 kronor, vilket motsvarar två matcher.

Att klubbar anmäler varandra är ytterst ovanligt. I SHL finns en gemensam överenskommelse om att inte göra det, någon sådan finns inte i allsvenskan. 

Däremot förekommer det ytterst sällan i allsvenskan. 

– Jag blev väldigt förvånad och tänker ta det internt på nästa sportchefs-möte. Fråga vad de andra tycker och tänker om att anmäla varandra, säger Gozzi.

Vad tycker du?

– Jag kan tycka att det ska vara som i SHL: att domarna får sköta sånt och att vi inte ska behöva anmäla varandra. 

Thomas Fröberg håller inte alls med: 

– Det är inget fel att vi som klubb anmäler, vi måste få prova systemet. Om domaren har en svag insats på kvällen och inte skickar det vidare måste någon annan kunna göra det. Jag skulle tycka likadant om det var tvärtom. Motståndare får gärna anmäla oss om de tycker att vi gör något fel, säger Fröberg.

Tycker fokus är felriktat

Du ångrar inte att du anmälde?

– Nej, gör jag inte. Hade deras spelare blivit friad hade jag stått med dumstruten på, men nu behöver jag inte ha det med tanke på utfallet i disciplinnämnden. Samtidigt vill jag poängtera att det bara är huvudskador jag kan tänka mig att anmäla. 

Anders Gozzi ser en fara med att det här kan vara början på ett anmälningskrig mellan klubbarna i allsvenskan:

– I SHL finns en muntlig överenskommelse just för att det inte ska bli en massa anmälningar. Är det fler som börjar anmäla kan det eskalera. Vi har domare just för att bedöma sånt här. 

Thomas Fröberg tycker inte att hans anmälan ska vara det som diskuteras:

– Ingen har frågat mig hur Linus mår. Eller hur hans föräldrar mår som tvingades uppleva smällen på plats. Jag tycker att det är fel att ifrågasätta en anmälan när man inte kollar status på den som fått smällen.

Publicerad:

LÄS VIDARE