Han kan bli NHL-skrällen i VM

Grönborg bekräftar intresse för Robert Hägg: Gillar hans storlek

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Han kan bli skrällen i Tre Kronor och VM.

Rikard Grönborg bekräftar nu att doldisen Robert Hägg, 22, är på ingång.

– Han har krigat på i flera år därborta och är en fysisk back. Hoppas han får en release i dag, säger förbundskaptenen.

Tre Kronor tränade på onsdagsmorgonen på Hovet i Stockholm och på plats var hela VM-truppen så när som på Elias Pettersson, Gustaf Nyquist, Rikard Rakell, Hampus Lindholm och Adrian Kempe.

De ansluter i helgen eller till VM i Köpenhamn.

Med Lias Andersson har Tre Kronor nu 16 NHL-spelare i sin trupp och det börjar att närma sig en tangering av rekordet från i fjol då truppen bestod av 18 NHL-proffs.

Foto: Matt Slocum / TT / NTB Scanpix

Hur många till blir det?

Och fler är på ingång.

Colorads lagkapten Gabriel Landeskog, exempelvis.

Han ska gifta sig i sommar och behöver fundera över framtiden och även Colorado ska säga sitt innan forwarden kommer till VM.

Men i det tysta jobbar Tre Kronor även för att få loss doldis-backen Robert Hägg till VM.

Han har hela fem säsonger bakom sig i Nordamerika och har gått den långa vägen till framgången. Det är kanske är den här säsongen som det släppt för Gimo-killen och 2017-2018 står han noterad för 70 matcher för Philadelphia Flyers i NHL och två stycken i Stanley Cup.

– Vi kollar med Robert och vill veta hur han mår. Han ska ha sin slutgiltiga exit-intervju med Flyers idag så vi kanske får ett ja eller nej i kväll, eller så blir det i morgon, säger Rikard Grönborg, förbundskapten för Tre Kronor.

”Gillar han storlek”

Hägg är kanske inte känd för den breda allmänheten. Men för Grönborg är det en aktad hockeyspelare som han känner väl till.

– Jag har haft han i fem turneringar på olika nivåer. En kille med stor envishet och det har tagit honom till världens bästa liga. Som hockeyspelare gillar jag hans storlek och hans sätt att vara aggressiv på isen. Robert spelar en gedigen ishockey och är rörlig, säger Grönborg.

Med Landeskog och Hägg blir det totalt 18 NHL-proffs i VM-laget.

Och det kan, faktikst, tillkomma ytterligare spelare efter att Toronto–Boston spelat klart i natt och speciellt efter att andra omgången av Stanley Cup är färdigspelad.

Varför tar du med så många NHL-killar?

– Egentligen vill vi ha bästa laget. Vi kikar på vilka som är tillgängliga och vi har inte samma läge som exempelvis fotbollslandslaget som vet vilka de kan använda och inte använda. När det gäller 2018 har vi valt att plocka in de som vi anser är bäst och NHL-killarna har fördelen att de tävlar i bästa ligan i världen, säger Grönborg.

På målvaktssidan kommer dock Grönborg inte jaga in fler spelare. Viktor Fasth kommer inte få frågan. Inte heller Växjös guldmakare Viktor Andrén.

– Vi har tre bra målvakter nu. Vi kör på dem. Fasth var ju även skadad på slutet av säsongen.

INSIDE TRE KRONOR: Följ med Sportbladet in bakom kulisserna i hockeylandslaget.

Publicerad:

LÄS VIDARE