’Det är min lägstanivå genom hela karriären’

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Ole-Kristian Tollefsen har inte spelat ishockey sedan februari.

Nu talar Färjestadsbacken ut om hjärnskakningen, framtiden och tacklingen han ångrar.

– Det är min lägstanivå genom hela karriären, absolut, det är något jag ångrar, säger Tollefsen till Expressen.

Under en träning i mitten av februari ådrog sig Färjestads norske backstjärna Ole-Kristian Tollefsen en hjärnskakning under ett träningspass.

I spel tre-mot-tre kom Tollefsen åkandes i full fart, kolliderade med en lagkamrat och fick dennes axel rakt mot tinningen.

– Jag orkar inte svara på fler frågor om hur jag mår. Jag vet att folk frågar för att de bryr sig om mig, men det blir jobbigt att prata om det, sa han till Färjestads hemsida.

”En ständig bergochdalbana”

Och sedan dess har 33-åringen inte kunnat spela ishockey.

I värsta fall kan karriären vara över och nu talar FBK-backen ut om skadan i en intervju med Expressen.

– När man har hjärnskakning kan man se fräsch ut på utsidan, men det är mycket mer än huvudvärk. Det är så mycket känslor, hur man mår, hur man förändrar sig. Humöret. Jag kan lätt bli aggressiv eller nedstämd. Det är en ständig bergochdalbana. I dag vaknade jag upp och mådde helt okej, i morgon kan jag vakna och må fan..., säger han till tidningen.

Däremot vet norrmannen ingenting om sin framtid. Målet var att spela ishockey fram till 36 års ålder. Nu vet ingen om han någonsin kommer tilbaka.

– Ja, det är den största oron jag har. Vad kommer att hända? Blir jag någonsin helt återställd? Orkar jag vara med på sonens hockeyträningar två gånger i veckan? Det svåraste är att inte veta något alls. Just nu är jag fullt sjukskriven. Jag är bara 33 år.

”Något jag ångrar”

Samtidigt kan 33-åringen ångra vissa delar i sitt spel.

Backen berättar om tacklingen som sänkte slovakiske stjärnan Lubos Bartecko i OS 2010.

Efteråt ville be om ursäkt, men blev stoppad på väg in i Slovakiens omklädningsrum. Inte heller ett sms ville Bartecko svara på och det var först när de båda blev lagkompisar i Modo som saken kunde redas ut.

– Det var rent ut sagt för jävligt av mig. Och i ett OS. Det är dåligt i vilken match som helst, men i ett OS. Det är min lägstanivå genom hela karriären, absolut, det är något jag ångrar, säger Tollefsen.

Foto: Julie Jacobson / TT / NTB Scanpix
Lubos Bartecko efter tacklingen från Tollefsen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!