Ilska i SDHL efter nya beslutet

Publicerad 2017-05-27

Avgiften för att ha utländska spelare i SDHL dubblas till nästa säsong.

För klubbarna kommer beslutet hastigt och oväntat.

– Det är jävligt magstarkt, säger Djurgårdens vice vd K-G Stoppel.

Det var NSD som först skrev att Svenska hockeyförbundets stryper subventioneringarna av internationella transferkort för utländska spelare i SDHL. Till hösten kommer klubbarnas kostnader att skena från 5 500 till 12 500 kronor per import.

Avgiften betalas varje gång ett avtal skrivs med en utländsk spelare, oavsett om det är på ett eller fem år. Men i en serie där korttidskontrakt är vanligast kommer förändringen att bli kännbar.

Vill premiera svenska spelare

Förbundet fattar beslutet för att sänka de egna kostnaderna – och indirekt premiera svenska spelare.

– Det finns förhållandevis många utländska spelare i SDHL, ska vi då subventionera just transferkorten? Det är rimligt att damhockeyn betalar den delen precis som på herrsidan, säger förbundsordförande Anders Larsson.

Djurgården använde den gångna säsongen nio utländska spelare när de blev svenska mästare. Tre av dem har lämnat, två av dem har avtal över nästa vinter, men för de fyra andra måste klubben betala 12 500 kronor per spelare.

”Det kom hux flux”

Vice vd:n K-G Stoppel kallar det ”en saftig höjning”.

– Det är viktigt med internationella övergångar, det utvecklar ligan, fast det inte får bli i parti och minut. Det är lite magstarkt att göra den höjningen. Jag hade förstått en successiv höjning men att göra den såhär är olyckligt, säger Stoppel.

Hade du hört om beslutet på förhand?

– Nej. Den kom hux flux. Jag tycker att man kunde ha flaggat för det.

Hade en förvarning ändrat ert truppbygge?

– Jag vet inte. Vår ambition är inte att ha massa importspelare, vi vill ta in dem för att spetsa det vi har.

”Det känns inte seriöst”

Klubbarna som NSD har pratat med är lika kritiska.

– Det är fruktansvärt olyckligt, det känns inget bra, säger Luleås klubbdirektör Stefan Enbom.

– Många lag är ju nästan klara med sina trupper. De får väl ta hur mycket betalt de vill, men de kan ju åtminstone berätta det för oss – och helst förvarna så att man vet att det kommer att hända innan man ska bygga laget. Vad ska jag göra nu? Skicka hem folk? Det känns ju inte seriöst, säger Linköpings sportchef Kim Martin Hasson.