St. Louis Blues mästare för första gången någonsin

Slog Boston Bruins i sjunde avgörande Stanley Cup-finalen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

BOSTON. Den otroliga sagan har fullbordats.

St. Louis Blues vann infernaliska Game 7 i Boston i natt och är, för första gången i historien, Stanley Cup-mästare.

Slutsiffror i finalen som avgjorde allt: 4-1. 

Det borde inte vara möjligt.

St. Louis låg de facto sist i hela NHL-tabellen så sent som i början av januari.

Men jo – i natt, ett knappt halvår senare, sträckte kaptenen Alex Pietrangelo den heliga Stanley Cup-bucklan över huvudet på isen i TD Garden i Boston.

Missouri-klubben som klev in i ligan 1967, för 52 år sedan, är alltså mästare för första gången.

Kapten Pietrangelo och hans vapenbröder fullbordade den omöjliga sannsagan med vad som måste beskrivas som en perfekt genomförd Game 7.

25-årige rookien vägra släppa in puckar

Bruins dominerade kraftigt i första perioden och radade upp saftiga chanser, men målvaktssensationen Jordan Binnington – den 25-årige rookien ingen hade hört talas om så sent som i julas – hade en av sina omöjliga kvällar och vägrade släppa in några puckar.

Istället hände det exakt det som brukar hända sådana gånger: Blues tittade upp i ett ströanfall och Ryan O’Reilly - som senare belönades med Conn Smythe Trophy, priset till slutspelets mest värdefulle spelare - lyckades styra in 1-0. Och när bara åtta sekunder återstod av inledningsakten slutade hemmastjärnan Brad Marchand av någon anledning spela, varmed just Pietrangelo kunde stäva upp och sätta ytterligare en puck på Tuukka Rask.

Tre svenskar i mästarlaget

Sedan klämde de blivande mästarna ihop sin planhalva som en smörgåspress klämmer ihop ostmackor. Bruins gjorde vad de kunde resten av matchen , slet och kämpade och försökte, men kom ingenstans i Blues lufttäta defensiv.

Joakim Nordström var närmast , helt öppen framför Binnington i mitten av tredje, men nej – det gick inte då heller. Istället satte Brayden Schenn den sylvassa spiken i kistan bara en och en halv minut senare – och lite senare kom även 4-0-målet, signerat Zach Sanford. Den sena reducering Matt Grzelyck till slut ordnade åt Boston hjälpte föga.

Tre svenskar får sitt namn i bucklan – för evigt – med Blues historiska triumf:

Oskar Sundqvist (mästare med Penguins redan 2016, men utan namnet för evigt då), Carl Gunnarsson och Alex Steen, som efter fjorton säsonger äntligen uppfyller både sin och pappa Thomas dröm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!