Lasch: ”Jag är galen i att vinna”

Lasch på väg mot en dubbel – pekas ut som favorit till Stefan Liv Memorial Trophy: ”Väldigt speciellt pris”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Han har anklagats för att inte vara som bäst när det gäller.

Nu är Ryan Lasch, 32, på väg mot ytterligare en titel och pekas även ut som huvudkandidat till Stefan Liv Memorial Trophy.

– Det är ett väldigt speciellt pris för den som nu får det, säger amerikanen.

Sedan 2010 har spelarfacket Sico delat ut pris till slutspelets mest värdefulla spelare. År 2013 döptes priset till ”Stefan Liv Memorial Trophy” för att hedra Stefan Liv som 2011 omkom i en flygkrasch.

Priset har sedan dess växt sig allt större och rankas av många som den mest prestigetunga utnämningen i nationell svensk ishockey.

Inför avslutningen på SM-finalen mellan Frölunda och Djurgården har Frölundas poängkung Ryan Lasch målats upp som favorit till priset. 

Inför den sjätte matchen i Globen, där Frölunda kan säkra SM-guldet, vill dock Lasch ligga lågt om MVP-priset.

– Jag kan inte tänka på det just nu. Jag vill bara till Stockholm och säkra guldet, vad som händer efter det kan jag inte fokusera på, säger Lasch, men har inga problem att prata om prisets betydelse: 

– Ett väldigt viktigt pris, med tanke på hur speciellt det är och vem det är uppkallat efter. Stefan var, och är, en stor del av svensk hockey. 

Hade du någon relation till honom?

– Nej, ingen alls på ett personligt plan. Jag vet bara historien om honom. Jag vet vilket intryck han gjort i Sverige och hur mycket han betydde för sin klubb HV71.

På väg mot sin femte stora seger

Inför den sjätte finalmatchen toppar Lasch poängligan med 18 poäng på 15 matcher och han har varit en helt avgörande faktor i lagets fruktade power play. 

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det högerfattade puckgeniet har radat upp pokaler de senaste åren: 

Mästare i Sverige och Schweiz och dubbel CHL-mästare. Nu har han chansen att att lägga till ytterligare ett SM-guld på meritlistan. 

Av lagkamraterna beskrivs han som en extrem vinnare: ”Han älskar att vinna, skulle kunna sova med CHL-bucklan bredvid sig i sängen”, säger en.

–Haha, men det stämmer. Jag är galen i att vinna. Det bästa är firandet med lagkamraterna och att få dela det ögonblicket. Det är svårt att förklara den känslan. Vi har några killar, Hjalmarsson och Sigalet, som hållit på många år utan att få vinna. Det är för de här du vill vinna, det kan vara deras sista chans att vinna något, säger Lasch.

Har den här starka känslan efter att vinna förändrats genom åren? 

– Ja det har förändrats. Tidigt i min karriär förstod jag inte vad det handlade om. Efter att jag vann första titeln med Frölunda började jag förstå vad det kärvs för att vinna och nu kan jag varje år utnyttja det som en erfarenhet.

FOTNOT: Stefan Liv vann tre SM-guld under sin karriär och agerade förstemålvakt vid samtliga tillfällen. Vid finalserien mot Färjestad 2004 höll Liv nollan i HV:s samtliga fyra vinstmatcher. Han förolyckades i en flygkrasch i Ryssland där samtliga spelare i hans lag, Jaroslavl, omkom.


Följ vår nya Youtube-succé – över 800 000 visningar redan

Missa inget avsnitt av Uppdrag Hockey – prenumerara på Sportbladets nya Youtube-kanal här!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!