Landeskogs VM-succé – målskytt direkt

Pettersson och Lindholm spräckte nollan: ”Det är allt”

Av: Mats Wennerholm, Max Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Gabriel Landeskog, 26, gjorde VM-succé direkt.

Colorado-kaptenen tryckte in Tre Kronors ledningsmål mot Österrike i sitt allra första byte – samtidigt gjorde hans nya lekkamrater sina första mål i turneringen.

– Elias och Elias är fantastiska, säger Landeskog.

Efter en flygresa på 27 timmar kom Alexander Wennberg till spel mot Norge senast. Då gjorde Columbus Blue Jackets-centern mål efter fyra sekunder.

Gabriel Landeskog ville inte vara sämre.

26-åringen, som stod på isen i Tre Kronors fjärde VM-match endast sju och en halv timme efter att han landade på flygplatsen i Wien, nätade även han i sitt allra första byte.

Mål efter 37 sekunder

När matchklockan tickade upp på en minut vann Gabriel Landeskog ett par närkamper, tog sig in framför mål och fick en passning från Elias Pettersson. Colorado-stjärnan tog med sig pucken från höger, gled mot vänsterstolpen och lättade enkelt in pucken bakom en chanslös Bernhard Starkbaum i Österrike-buren.

– Att få komma ut och bli serverad på det sättet i första bytet, det är klart att det är skönt att komma i målprotokollet, säger Landeskog, som alltså bara behövde 37 sekunder på isen för att lyckas.

”Tänker för mycket”

Och en minut senare var det dags igen.

Oskar Lindblom, som fick lämna plats åt Landeskog i superkedjan med Elias Pettersson och Elias Lindholm, gick på skott. Starkbaum räddade, men då var Chicago Blackhawks-liraren Marcus Krüger framme och petade in 2–0.

Om Sverige var nöjt där? Nej, det var bara början på en ny VM-kross.

Tre Kronor gjorde ytterligare sju mål innan man släppte in ett i slutet på matchen, som slutade med en 9–1-seger.

Två målskyttar som stack ut? Elias Lindholm och Elias Pettersson, som tillsammans bildade en riktig superkedja tillsammans med Landeskog. Både Lindholm och Pettersson spräckte sina målnollor. Två viktiga VM-besked.

– Absolut, klart det är skönt att göra mål, säger Pettersson.

Vad betyder det för ditt självförtroende?

– Självförtroende är allt. Om man inte tror på sig själv är det svårt att prestera och när pucken inte går in börjar man tänka efter lite för mycket. Skönt att få göra ett enkelt mål.

Hyllar lekkamraterna

Efter matchen var Gabriel Landeskog inte sen med att lyfta fram sina två lekkamrater.

– Vad gjorde vi? Tre mål, och vi hade väl kunnat ha några till men vi skapade målchanser. Sedan finns det saker att bygga vidare på också, säger Colorado-stjärnan och fortsätter:

– Elias och Elias är fantastiska spelare. Lätta att spela med. Vi snackar mycket i båset och jag tror att vi kommer bli bättre längre fram i turneringen.

Förbundskapten Rikard Grönborg utvecklar:

– De (Landeskog, Pettersson och Lindholm) har en riktigt bra kemi, kul att de fick utdelning också. Vi vet att den kedjan är världsklass och vi förväntar oss att de ska steppa upp de tre nästa matcherna som kommer att vara mot hårdare motstånd.

På lördag spelar Tre Kronor mot Schweiz.

Publicerad:

LÄS VIDARE