Kaptenen klar för KHL – miljonregn över Färjestad

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Wikstrand.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Wikstrand.

Färjestad tappar ännu en av sina ledande spelare.

Mikael Wikstrand är nu helt klar för spel i KHL.

Enligt uppgifter till Sportbladet får klubben runt 2,5 miljoner kronor för att släppa honom, och totalt blir det uppåt 14 miljoner kronor in på sommarens spelarförluster.

Med ett år kvar på kontraktet köper Bars Kazan ut Mikael Wikstrand från Karlstadsklubben.

Den 25-årige backen och Färjestad-kaptenen har skrivit på ett tvåårskontrakt med KHL-laget.

SHL:s seriesegrare har tidigare tappat Oskar Steen, Fabian Zetterlund och Adam Werner till NHL samt Jesse Virtanen till KHL.

För de tre spelarna till NHL får Färjestad runt 2,5 miljoner kronor vardera.

För finländaren Jesse Virtanen till KHL får klubben runt 1,5 miljoner kronor.

– Jag vill inte kommentera de summor som inte är officiella. Helt klart får vi i alla fall bra betalt och det ger oss möjligheter att fylla på med bra spelare, säger sportchefen Peter Jakobsson.

Söker backar och forward

Framförallt behöver Färjestad ytterligare ett par toppbackar efter förlusterna av Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand.

– Visst är det jätteskoj att vi kan producera jättebra ishockeyspelare till NHL och KHL, det kanske ändå blir lite väl många på ett bräde. Vi ska vara med på marknaden när det finns spelare tillgängliga som kan tillföra något för att få ett fortsatt slagkraftigt lag, vi behöver två backar och en forward till som truppläget ser ut nu, säger Peter Jakobsson.

Mikael Wikstrand kommenterar flytten till Tatarstan-klubben 80 mil öster om Moskva med att det är en dröm som går i uppfyllelse.

– Han har själv velat göra den här flytten och det har tidigare varit en del rykten om detta, under helgen och dagarna efter har allt tagit fart och vi har fått ett bud som vi har accepterat. Så klart inte optimalt att tappa en spelare av hans kaliber, men vi som klubb har valt att inte stå i vägen för hans önskan, säger Peter Jakobsson.

OS-back i fjol

Mikael Wikstrand är nybliven pappa och i helgen hade han ett lyckat frieri till flickvännen Dragana.

Dalmasen har spelat de fem senaste säsongerna för Färjestad och har tidigare också spelat för Frölunda och Mora i hockeyallsvenskan, i statistiken brukar Mikael Wikstrand ligga runt 20 poäng per SHL-säsong.

Han spelade också OS i Pyeongchang och var med och tog VM-guld under förra året.

– Jag hoppas att någon gång kunna få komma tillbaka till Färjestad, för mina år här har satt sina spår i min själ. Att få möjligheten att spela för någon av de riktigt stora klubbarna i KHL är ju få förunnat och jag ser fram emot äventyret, säger Mikael Wikstrand.

Rekordresultat

Bars Kazan har flera mästartitlar genom åren och senast 2018, medan det den här säsongen blev åttondelsfinalförlust mot Avangard Omsk.

Sedan tidigare i sommar har Djurgårdens målvakt Adam Reideborn skrivit på för samma klubb.

Färjestad har tidigare kommenterat att det ekonomiska resultatet för det senaste budgetåret blir på rekordnivån runt tio-elva miljoner kronor, samtidigt som ersättningarna för sommarens spelarförluster hamnar på nästa budgetår.

Publicerad:

LÄS VIDARE