”Goalofsson” uttagen bland NHL:s bästa rookies

Publicerad:
Foto: Jeffrey T. Barnes / TT NYHETSBYRÅN

HOCKEY

Victor Olofsson är uttagen i säsongens rookiefemma i NHL.

25 år gammal slog skarpskytten igenom stort i vintras.

– De mindre rinkarna passade mitt skott perfekt, säger forwarden.

Det blev en stor europeisk dag när fem kvarvarande av de absolut tyngsta priserna i NHL Awards delades ut.

Men för första gången sedan 2017 ropades inte något svenskt namn ut under prispresentationerna.

Victor Hedman blev ändå uttagen i second all star team, och Victor Olofsson blev uttagen i all rookie team.

Fruktat skott

VIctor Olofsson skapade stor uppmärksamhet i början av säsongen när han satte rekordet med de sju första målen i powerplay och fick smeknamnet ”Goalofsson”, till slut blev det 42 poäng (20 mål och 22 assist) på 54 matcher.

Efter två säsonger med Frölunda i SHL hamnade han i Buffalo Sabres via farmarklubben Rochester Americans i AHL.

– Jag gillar att hitta öppna ytor och skjuta mycket, men den lilla rinken får du skottläge direkt i offensiv zon. Man är närmare mål hela tiden, så man kan skjuta från alla möjliga vinklar och det passar mitt skott perfekt, säger Victor Olofsson.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förenas med storebror

Efter det plötsliga säsongsavslutningen, där Buffalo Sabres inte fick spela vidare efter coronauppehållet med någon poängs marginal, har Victor Olofsson fått träna med andra ofrivilligt lediga spelare hemma i Örnsköldsvik.

Till nästa säsong är 28-årige storebror Jesper Olofsson klar för Buffalo Sabres organisation, forwarden kommer närmast från två säsonger i Färjestad i SHL och ska inleda i Rochester Americans.

– Det är fantastiskt kul och det är inget vi såg komma, Rochester är bara en timme bort från Buffalo. Jag tycker att han har alla kvaliteter som behövs för att spela i NHL, det är ett av de bättre ställena man kan vara på i AHL när det gäller förutsättningar men för att ta steget upp kan man inte ta en enda dag ledigt, säger Victor Olofsson.

Tysk kvällens vinnare

Edmonton Oilers tyske superstjärna Leon Draisaitl fick de två tunga priserna Hart Trophy och Ted Lindsay Award, priserna till till NHL:s mest värdefulle spelare respektive ligans bästa spelare som röstas fram av spelarna själva.

Nashville Predators schweiziske backgigant Roman Josi fick Norris Trophy, priset till ligans bästa back.

Jacob Markström och Elias Pettersson i Vancouver Canucks fick tre röster vardera i Hart Trophy och slutade på 15:e plats respektive 16:e plats.

Victor Hedman i Tampa Bay Lightning slutade trea i Norris Trophy-omröstningen, Victor Olofsson slutade sjua i Calder Trophy till årets rookie.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!