Ny succé för svenske rookiemålvakten

Uppdaterad 2021-05-21 | Publicerad 2021-03-25

Filip Gustavsson vann sin andra seger i sin andra raka NHL-match.

Ottawa Senators vann andra raka matchen mot Calgary Flames efter att ha vänt med tre mål i den tredje perioden.

– Killen har gjort ett fenomenalt jobb för oss, säger huvudcoachen D.J. Smith om svensken.

Natten till tisdag svensk tid gjorde Filip Gustavsson sin första match från start i NHL.

I 2–1-segern mot Calgary Flames gjorde 22-åringen från Skellefteå 35 räddningar och hyllades stort.

Det följdes upp med en 3–1-seger mot samma motstånd i den kanadensiska divisionen, 28 räddningar och ännu en matchavgörande insats.

Båda gångerna har Filip Gustavsson fått utmärkelsen first star, som matchens bästa spelare.

– ”Gus” gör räddningarna som han behöver göra, han stängde igen åt oss. Med det målvaktsspelet har man chans att vinna varje kväll i ligan, säger D.J. Smith.

71 av 73 skott

Innan de två hemmamatcherna mot Calgary Flames fick Filip Gustavsson ersätta skadade Joey Daccord fem minuter in i den tredje perioden vid ställningen 1–2 hemma mot Vancouver Canucks. En match som laget från British Columbia till slut vann med 3–2 på straffar.

Filip Gustavsson har fått och tagit chansen efter att målvakterna Matt Murray, Marcus Högberg och Joey Daccord är skadade.

Sedan det där inhoppet i tredje perioden mot Vancouver Canucks har han räddat imponerande 71 av 73 skott.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Ännu en gång överglänste Filip Gustavsson förebilden, idolen och landsmannen Jacob Markström, 31, i motståndarmålet.

Det var Filip Gustavsson som höll Ottawa Senators kvar i matchen med 21 räddningar under de två första perioderna. Mark Giordano överlistade honom till slut drygt sex minuter kvar av den andra perioden.

– I den här matchen kände jag mig mer bekväm. Det var mer en normal match för mig. Det känns som jag gick igenom den tuffa debuten senast och i inhoppet innan det. Nu är det mer som att jag bara fortsätter att spela, säger Filip Gustavsson.

SSK i höstas

Ottawa Senators vände 0–1-underläget och vann med 3–1 efter tre mål i den tredje perioden.

Slutspelsjagande Calgary Flames har nu frustrerande två raka förluster mot bottenlaget Ottawa Senators.

Calgary Flames har ramlat ner på näst sista plats i tabellen och Ottawa Senators närmar sig bakifrån.

Filip Gustavsson har spelat för Luleå i SHL, spelade 19 matcher för Södertälje i hockeyallsvenskan i höstas samt var reservmålvakt bakom Anders Nilsson och Magnus Hellberg när Tre Kronor vann VM-guld 2018 i Danmark.