Abrahamsson: Stormen kom – fråga bara Frölunda

Det stormade både på isen och läktarna – och mest runt Kevin Clark

Publicerad 2017-04-08

GÄVLE. ”Stormen kommer”, skrev comebackande Brynäsforwarden Tomas Zaborsky inför matchen.

Och visst blåste det i Gavlerinken.

Fråga bara Frölunda.

Eller varför inte fråga Kevin Clark.

Frölunda HC
Brynäs IF

Med bara 59 sekunder kvar skickade Brynäs kanadensare in sitt tredje mål och det helt avgörande 4–3-målet.

Och plötsligt regnade det in kepsar på isen, inte ofta man ser det i Sverige.

Clarks avgörande mål håller liv i den här matchserien.

3–1 till Frölunda och den hade varit över.

Nu står det plötsligt 2–2 och även om Frölunda fortfarande är den stora favoriten att nå en ny SM-final har de på nära håll fått se att Brynäs verkligen vill någonting.

Jag var rätt kritisk till både Brynäs spel och Gavlerinkens tystnad under senaste matchen i Gävle.

Den här eftermiddagen går det inte att klaga på något av det.

Det stormade både på isen och på läktarna. Precis som det ska vara.

Borde ha spelat tidigare

Thomas Berglund hade dragit i de livlinor som fanns kvar och kastade in matchotränade målkungarna Nick Johnson och Tomas Zaborsky.

Den sistnämnde hade inte spelat sedan den 27 oktober.

”The Storm is coming”, skrev Zaborsky själv på sitt Instagramkonto före matchen.

Givetvis helt rätt att slänga in de här två i ett läge där det i princip var vinna eller försvinna för Gävlelaget.

Det som kan diskuteras är varför de inte har matchats in tidigare. Planerar man för en lång slutspelsstrid är det dumt att göra det utan två av sina vassaste offensiva vapen.

Johnsons och Zaborskys intåg innebar också att Brynäs kunde komponera ihop något av en klassisk brunkarkedja med Linus Ölund, Johan Alcén och Kapten Blomqvist.

Plötsligt hade Brynäs en dimension till i spelet som verkligen saknats.

Brunkarkedjan sände signaler till Frölunda

Redan i matchinledningen klev både Alcén och Ölund fram och tacklade i offensiv zon.

Inget märkvärdigt, tänker ni. Jodå.

Alla som sett Brynäs vet att frekventa tacklingar i anfallszonen inte ingår i tränare Berglunds hockey-ABC.

Jag ska inte skriva att Gavlerinken kokade redan då men det lät mer i de här två tacklingssekvenserna än under hela matchen i tisdags.

Det gav Brynäs en naturlig aggressivitet som sedan satte nivån på matchen.

Det sände signaler till publiken.

Och till Frölunda

”The Storm is coming”.

Att Brunkarkedjan även levererade 3–2-målet kändes bara logiskt och rättvist.

I andra änden av kedjehierarkin leverade Jensen-ligan igen. Tre mål från Clark och både Lindblom och Jensen spelade fram.

Superkedjan levererade igen

Spelmässigt var Brynäs det klart bättre laget över tre perioder.

Jag är övertygad om att Frölundas tränare Roger Rönnberg inte sätter in den första perioden i pärmen med ”säsongens bästa perioder”.

Ändå hade Frölunda en 2–1-ledning utan att den kunde kallas direkt orättvis.

Och när allt summeras var de första 20 minuterna Frölundas klart bästa del av matchen.

Deras andra period hamnade definitivt inte i någon pärm. Stundtals såg det ut som i de första matcherna mot Skellefteå, där Frölunda gång på gång spelade fast sig i egen zon.

En stor anledning stavas givetvis Brynäs agerande.

Brynäs fick inte utrymme – man får sällan det i slutspelsmatcher. Man skaffade sig utrymme. Skotten i andra perioden var 16–2 och det speglade matchbilden riktigt bra.

Utdelningen var inte i klass med spelövertaget. Det krävdes en magisk Oskar Lindblom-passning för att Kevin Clark skulle kvittera till 2–2.

Frölunda måste höja sig

Sett över de två avslutande perioderna gick Frölundas målchanser med lätthet att räkna på ena handen.

Trots det hängde man målmässigt med i den här matchen till 59 sekunder återstod.

Det säger också en del

Men kan Gävlelaget leverera en liknande prestation även på måndag måste Frölunda höja sig rejält.

Nu var det i långa stunder Johan Gustafssons målvaktsspel och hög effektivitet som höll kvar göteborgarna i den här matchen.

Det kommer krävas betydligt mer än så framöver.