Finland vann enkelt över USA efter matchstraff

Publicerad 2022-05-16

Austin Watson satte in en ful armbågstackling.

Det blev avgörande i en klar finsk 4–1-seger mot USA.

– Från bästa perioden i hela VM till en hatmatch, säger Viaplays expert Valentina Lizana Wallner.

De två inledande perioderna i toppmötet mellan Finland och USA i Tre Kronors VM-grupp hade helt olika karaktär.

Första perioden bjöd på högt tempo, chansrikt åt båda håll, stort målvaktsspel och lite lagom grinigt vid avblåsningar. Till slut även ett mål från Mikael Granlund som satte 1–0 mellan benen på Strauss Mann i powerplay.

Men i periodpausen måste USA surnat till ordentligt på något för amerikanerna kom ut helt snett i mellanakten. I första bytet åkte Mikko Lehtonen på en knätackling som tvingade ut honom i omklädningsrummet och bara en halvminut senare small det igen.

”Elak spelare många gånger”

Austin Watson kom in sent och högt med armbågen på Teemu Hartikainen och efter att svenske domaren Mikael Nord kollat närmare på video så dömdes det ut ett matchstraff på Ottawa-backen – som i vredesmod slog klubban i spelargången på väg ut.

– Det är en elak spelare många gånger. Jag tycker det är välförtjänt att han får gå och duscha, säger Håkan Södergren i Viaplay.

I det fem minuter långa powerplayspelet avgjorde sedan Finland mer eller mindre matchen. Först satte kapten Valtteri Filppula 2–0 efter ett drygt tre minuter långt anfall. Kort senare avslutade Sakari Manninen ett klapp klapp-spel när han stänkte in 3–0 ur snäv vinkel.

– Det är enormt viktigt att vi tar tillvara på chansen, säger Filppula till Viaplay.

Hur det gick för Mikko Lehtonen? Jo han kom tillbaka ut på isen och efter halva matchen smäckte han upp ett dragskott från blå i taket till 4–0.

”En hatmatch”

– Finland inte bara lever upp till förväntningarna, de överträffar dem. En finländsk helafton så här långt, säger Håkan Södergren.

Matchen blev allt grinigare och nya bråk utbröt i slutet av andra perioden efter en boarding från Saku Mäenalanen som amerikanerna ville se ett matchstraff för.

– Från bästa perioden i hela VM till en hatmatch, de här lagen gillar inte varandra, säger Viaplays expert Valentina Lizana Wallner.

I tredje perioden kontrollerade Finland matchen men Jussi Olkinuora blev av med sin nolla när Alex Galchenyuk läckert trädde in tröstmålet med klubban mellan sina egna ben.

Segern innebär oavsett att hemmalaget har full pott, 9 poäng, inför deras nästa match mot Tre Kronor på onsdag. Sverige ska dessförinnan möta Storbritannien.

– Kul match, hårda fajter och rolig hockey. Publiken är otrolig, säger Marko Antilla i Viaplay.