Fusket som skapar spricka i hockeyallsvenskan

Publicerad 2022-08-29

Hockeyallsvenska klubbar gömmer påskrivna kontrakt för att deras spelare ska få a-kassa, enligt flera av varandra oberoende källor.

Fusket har skapat en spricka mellan lagen i hockeyallsvenskan.

– Vi betalar stora pengar sommartid när många andra klubbar inte behöver betala några pengar alls, säger Västerås sportchef Patrik Zetterberg.

Följ ämnen

Under de senaste åren har allt fler allsvenska klubbar valt att skriva kontrakt över endast nio månader, eller i vissa fall bara åtta månader, med ett flertal av sina spelare. Det vill säga den tid som spelarna tränar och spelar på is.

Under sommarmånaderna gapar stora hål i många trupper, men när juli är på väg över i augusti presenteras plötsligt en mängd spelare.

Sportbladets sammanställning visar att klubbarna presenterat 75 nyförvärv eller kontraktsförlängningar under två veckor i månadsskiftet.

Enligt uppgifter till Sportbladet, från flera olika källor med god insyn, är det mest ett spel för galleriet.

Enligt uppgifter, som bekräftas av flera av varandra oberoende källor, går det i många fall till så att spelare och klubbar kommer överens och skriver på kontraktet under våren. Men det ingångna avtalet offentliggörs inte förrän i slutet av juli och börjar gälla från den 1 augusti.

PLUS: Kamikazetipset 2.0: Så här slutar tabellen i hockeyallsvenskan


– Det som är intressant för oss är när man undertecknat kontraktet, det måste meddelas till a-kassan. Finns det en systematik i att lämna fel uppgifter är det givetvis olyckligt, säger Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig hos Unionens a-kassa. 

Vad händer om man inte uppgett korrekta uppgifter?

– Den som inte har gett korrekta uppgifter till a-kassan kan bli återbetalningsskyldig och även drabbas av sanktioner som uteslutning och frånkännande av ersättning under viss tid. Om den sökande medvetet eller av grov vårdslöshet lämnat felaktiga uppgifter till a-kassan kan det även handla om bidragsbrott. A-kassan är skyldig att polisanmäla alla misstänkta bidragsbrott., säger Ben Naceur.

Så kallade säsongsarbetare har rätt att stämpla mellan två jobb, men det gäller inte en ishockeyspelare mellan två kontrakt, något det finns prejudikat på. Har du ingått anställningen (skrivit på ett kontrakt i april eller maj) är det, enligt a-kassan, inte tillåtet att få ersättning fram tills det nya kontraktet börjar gälla.

– Det blir en lite konstig situation när man sätter i system att bygga sin verksamhet på det sättet. Det är egentligen skattepengar man använder, säger Västerås Patrik Zetterberg.

Västerås sportchef Patrik Zetterberg

”Det är inte sant”

Under sommarmånaderna maj, juni och juli får många spelare i stället stämpla och får lön från a-kassan. Det gäller både nyförvärv och spelare som ska förlänga sina kontrakt – just därför att klubbarna inte offentliggör kontrakten.

Att det bara handlar om ett muntligt avtal mellan parterna avfärdas av flera källor med god insyn:

– Det är inte sant. Det finns ingen spelare eller klubb som vill sitta och vara muntligt överens och inte ha skrivit under några papper. Då kan både spelaren och klubben riskera att den andra parten väljer att nappa på något annat, säger en källa.

För klubbarna handlar niomånaders-kontrakten om att de inte tycker sig ha ekonomi för att betala lön året om – och inte minst om bristande likviditet under sommarmånaderna då inkomsterna är små.

För spelaren handlar det om att få upp sin månadslön via ett kortare kontrakt och sedan stämpla för att få in resterande belopp. En högre månadslön under färre månader gör också att de har rätt till högre a-kassa nästa gång det är dags att stämpla.

Blir en form av ekonomisk dopning

I dag är det blott en handfull klubbar i allsvenskan som rakt igenom kör med kontrakt över tolv månader. Västerås och Björklöven är två av dem. BIK Karlskoga, Djurgården och Modo har också så gott som uteslutande kontrakt över hela året.

Att många klubbar i allsvenskan låter spelare som skrivit på kontrakt stämpla anses vara välkänt internt.

– Vi och några klubbar till som till 99 procent har 12-månaderskontrakt betalar stora pengar sommartid när många andra klubbar inte behöver betala några pengar alls. För det är ett flertal (kontrakt som presenteras i augusti) som är klara i alla fall. Jag gillar det inte personligen, säger Västerås Patrik Zetterberg.

Zetterberg håller med om att niomånaders-kontrakten blir en form av ekonomisk dopning:

– Klart det blir så. Vi betalar i stort sett ut miljonbelopp under sommaren som vi såklart hade kunnat lägga på en spetsvärvning till om vi gjort på samma sätt.

Björklövens sportchef, Per Kenttä:

– Jag förstår att alla har olika förutsättningar, men det här är ett problem som vi måste ta tag i i svensk hockey. En utmaning som vi måste lösa inom en snar framtid. Det skulle både ligan och svensk hockey må bra av.
När klubbarna ställs till svars om kontraktsskrivningen svarar Västerviks sportchef och tränare Martin Gudmundsson att det är en nödvändighet.

– Vi som klubb och förening överlever tyvärr inte rent ekonomiskt om vi inte skulle ha detta upplägg, säger Västerviks sportchef och tränare Martin Gudmundsson.

Läs hela klubbarnas svar här.

Björklövens sportchef Per Kenttä

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln