Björn Hellkvist hyllar succéjunioren

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mattias Norlinder, 19, slog igenom med dunder och brak i hockeyallsvenskan förra säsongen.

Backtalangen parades ihop med självaste Tobias Enström – och gjorde NHL-veteranen bättre.

– Jag tycker att ”Tobbe” fick en renässans i sin säsong när han fick spela med ”Matte”, säger Modos tränare Björn Hellkvist.

När tränaren Björn Hellkvist kom till Modo inför förra säsongen var det en spelare som fick skåningen att höja på ögonbrynen lite extra.

Han höll till i J20-laget och heter Mattias Norlinder.

– Jag kan inte förstå hur folk kan ha missat hur bra han har varit tidigare. Han var ju lika bra när jag kom upp till Modo redan då. Sedan var det bara att vänta på rätt läge, säger Hellkvist som gav talangen chansen i a-laget efter jul.

Lyfte Enströms spel

Med sin skickliga skridskoåkning och sitt passningsspel charmade han hemmapubliken i Fjällräven Center från start. Ett brutet båtben i handen i somras innebar gips i åtta veckor, men nu är han fullt återställd.

Under hockeyallsvenskans upptaktsträff var 19-åringen en av spelarna det snackades mest om inför årets säsong.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Jag förstår att det är mycket snack om honom. Han är enormt duktig och jag tror att han kommer bli en otroligt bra back, säger Hellkvist.

Norlinder parades under förra säsongen ihop med lagkaptenen Tobias Enström, som har 719 NHL-matcher i bagaget.

– Jag tycker att ”Tobbe” fick en renässans i sin säsong när han fick spela med ”Matte”. Helt plötsligt började han tycka att det var ännu roligare att spela ishockey. Det var häftigt att se hur en ung spelare har den påverkan. Man tror att den äldre ska dela med sig, och det gjorde ”Tobbe” också, men jag tror att han fick lika mycket tillbaka av ”Matte” som han gav.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

En personlig drömvärvning

Modo har lyckats behålla sin stomme från förra året, talangerna har blivit ett år äldre och Björn Hellkvist är mycket nöjd med nyförvärven.

– Utifrån sett har vi inte gjort så stora förändringar men inifrån sett har vi gjort gigantiska förändringar. Alla spelare vi har plockat in är centrala figurer för Modo Hockey i dag, inte en spelare i periferin. Alla är stöttepelare. Det kommer vara en stor förändring, genomslagskraften med de här spelarna kommer vara stor, säger Hellkvist.

Jag läste att du har velat värva Johan Forsberg till alla klubbar du har varit i tidigare?

– Det är inte alltid man har möjligheten, men han har alltid varit en favoritspelare för mig. Sen är han en människa som inte flyttar från Norrland så jag fick flytta till Norrland först, flinar Hellkvist.

Vad kommer han att tillföra?

– Johan tillför en nästintill miltant trofasthet till ett system, han har väldigt hög arbetsetik och sen har han offensiva uppsidor också. Men den största poängen med honom är egentligen människan Johan, som kommer hit som ett vältränat praktexemplar och leder ”by example”. Ett proffs ut i fingerspetsarna.

Favorittippade av alla

Modo är favorittippade att vinna serien av såväl supportrar, tränare som experter. För Hellkvist är det inga konstigheter, det är någonting han och spelarna måste kunna hantera.

42-åringen ser favoritskapet som en slags träning inför det han hoppas ska komma i slutet av säsongen. Utslagsmatcher i skarpt läge.

– Då är det fan press på riktigt. När man står i en sjunde avgörande match. Studsar pucken över bladet eller inte? Då spelar man om 50 miljoner liksom, det är press, säger Björn Hellkvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!