Gävle/Stockholm. Förnedrade med 7–2 borta mot Brynäs.

– Jag gjorde sju misstag, säger han.

Brynäs IF
Frölunda HC

En hel vecka efter de första premiärmatcherna var det äntligen dags för Brynäs att stöka av säsongens första SHL-match.

Efter sju vinster av sju möjliga på försäsongen visade laget inga som helst tävlingsnerver hemma mot Frölunda.

Jacob Blomqvist blev inför säsongen utsedd till Anton Rödins ersättare som lagkapten – och tackade för förtroende genom att visa Brynäs vägen med sitt 1–0-mål i den första perioden.

Ryckte ifrån i andra

Med drygt sju minuter kvar till pausvilan slängde Daniel Mannberg in en puck bakom mål, ställde Dan Bakala och serverade Blomqvist som rakade in sargreturen bakom målvakten.

Svenska mästarna Malmö fick en tuff start i SHL med en 3–2-förlust borta mot Malmö – och det såg knappast bättre ut i Gävle. För i andra perioden kollapsade laget och spelades ut efter noter av hemmalaget.

Inom loppet av tio minuter hade Brynäs dragit ifrån till 4–0 efter mål av Ponthus Westerholm och två fullträffar från nyförvärvet Kevin Clarks klubba.

Tre tvåmålsskyttar i Brynäs

Strax innan andra periodens slut lyckades Frölunda reducera till 4–1 och skapa åtminstone lite nerv inför tredje. Men då hann Ponthus Westerholm sticka emellan med sitt andra mål för kvällen och döda all dramatik med ett tungt slagskott efter en indianare från bortalagets Simon Hjalmarsson.

Brynäs utökade avståndet i den sista akten. Oskar Lindblom ville inte vara sämre än Clark och Westerholm och pangade även han in två puckar innan slutsignalen.

Chans till revansch i morgon

Matchen slutade 7–2 till Brynäs som har fått en smakstart på säsongen.

– En bra laginsats – från Felix (Sandström) i målet till oss forwards där framme. När vi hade ledningen fortsatte vi spela bra hela vägen och hade en stark tredjeperiod, säger Kevin Clark till C More och njöt efter sin första SHL-match.

– Det är bara en match men ändå skönt att starta på det här sättet, säger kanadensaren.

Frölunda däremot har inlett på sämsta vis och är poänglöst efter två omgångar. Allra tyngst hade SHL-debuterande målvakten Dan Bakala det.

– Jag är ledsen, jag har inte så mycket att säga, suckade han och ville samtidigt inte skylla baklängesmålen på sina försvarsspelare.

– Jag hade fem killar framför mig. Jag gjorde sju misstag, säger han kortfattat.