”Jag har bara tagit första steget i mitt nya liv”

NHL: Tråkiga avslutet för Lehner – blev utbytt och utslagen

Av: Jonathan Nilsson, Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
Robin Lehner blev utbytt efter två snabba mål
Foto: Viaplay
Robin Lehner blev utbytt efter två snabba mål

NEW YORK. Den bästa säsongen i Robin Lehners karriär slutade i moll.

Han byttes ut i den sista matchen och fick sitta och titta på när New York Islanders åkte ur Stanley Cup-slutspelet.

– Det suger att det slutar nu, men vi ångrar ingenting i det här laget. Vi har haft en enastående säsong. Nu får vi se vad Gud har för planer för mig, säger den Vezina Trophy-nominerade keepern.

Många hade nog önskat att Robin Lehner skulle fått ett roligare slut på säsongen som började med att han gick ut och berättade om hur han återvänt till livet efter år av missbruk och psykisk ohälsa – och fortsatte med spel i Islanders-kassen så storartat att han till slut nominerades för Vezina Trophy, det årliga priset till NHL:s bäste målvakt.

Men nej. Efter att själva ha svept Pittsburgh i fyra raka i första omgången blev Islanders själva svepta av Carolina Hurricanes i rond två – något som inte hänt i Stanley Cup-slutspelet sedan 1983.

Blev utbytt i andra perioden

Och i den sista matchen i PNC Arena i natt blev Robin alltså utbytt efter två snabba Hurricanes-mål i andra perioden. Resten av kvällen fick han sitta och titta på när säsongen dog. Carolina vann till slut med 5–2.

– Men jag tar inte det personligt. Coachen tar sådana beslut och vi har ligans bäste coach, säger den 27-årige göteborgaren när han möter media efteråt.

Han är överhuvudtaget stor, och klarsynt, i nederlagets stund, den nya publikfavoriten på Long Island.

– Det suger att det slutar nu, men vi ångrar ingenting i det här laget. Vi har haft en enastående säsong och tagit stora kliv framåt som organisation och lag. För mig har det varit otroligt år på så många sätt och människorna i det här laget hör till de bästa jag någonsin haft omkring mig, fortsätter han.

– Men Carolina slog oss rakt upp och ner. Serien var kanske jämnare än vad siffrorna säger, men de var bättre. De har ett jäkla lag och är väldigt svåra att spela mot. Jag önskar dem lycka till i fortsättningen.

”Första steget i mitt nya liv”

Vad som händer med Robin själv återstår att se. Hans kontrakt med Islanders sträckte sig bara över den här säsongen och efter succén i såväl grundserien som slutspelet kommer han att kunna förhandla sig till en helt ny typ av lön – i samma klubb eller annorstädes.

– Vi får se vad Gud har planerat åt mig, säger han.

– Jag har bara tagit första steget i mitt nya liv. Det finns otroligt mycket mer att jobba med och det ska jag göra i sommar. Sedan kommer jag bli en ännu bättre målvakt, det är jag helt övertygad om.

Hyllas av fansen

Efter matchen tackade Lehner fansen för allt stöd via sociala medier. Och responsen lät inte vänta på sig.

”Tack för allt du har gett oss, både som spelare och person. Jag kommer se upp till dig för alltid” skriver en användare på Twitter.

”Tack för att du bidragit till denna fantastiska säsong och för att du har inspirerat mig att tala öppet om mina personliga problem och värderingar. Jag hoppas att du förlänger med Islanders! Jag är ett av många fans som kommer köpa din tröja omedelbart” skriver en annan.

”Robin Lehner har gjort oss alla till fans efter sin fantastiska säsong. Han kommer kamma hem Bill Masterton Award och har inspirerat oss alla. Vilken story. Vilken kille”, skriver Sportsnet-journalisten Eric Engels.

Bill Masterton-trofén delas ut till den spelare som visat störst ihärdighet, sportsmannaanda och engagemang inom ishockeyn. Lehner är en av tre finalister till priset som röstas fram av ishockeyjournalisterna i Professional Hockey Writers' Association.

Publicerad:

LÄS VIDARE