Nils Åmans första mål i NHL – men ny förlust

Publicerad 2022-10-21

NEW YORK. Nils Åman gjorde sitt första NHL-mål i natt.

Men det hjälpte inte.

Vancouver åkte på femte raka förlusten i natt – efter att ha tappat ledning ännu en gång.

– Det var givetvis kul att göra mål, men det stinker att vi förlorade, säger den 22-årige masen.

Första perioden mellan Canucks och Minnesota Wild i Xcel Energy Center i St Paul hade pågått i knappt sjutton minuter när bjässen från Avesta – som lämnade Leksand för Nordamerika i somras – spräckte rookie-säsongens nolla.

Han fick pucken just som han kom han störtande genom Wild-zonen, trampade in mot Marc-Andre Fleury och vräkte in ett mål han aldrig lär glömma.

– Jag fick en fin passning av Dakota Joshua och hade lite fart, så jag försökte bara ta mig in mot kassen och pucken gick in, säger Nils till nhl.com.

– Det var givetvis kul att göra mål, men det stinker att vi förlorade.

För så blev det – trots att Nils mål innebar att gästerna gick upp i 2-1-ledning och trots att de efter två perioder hade 3-2-övertag. Mats Zuccarello kvitterade med sitt andra mål för kvällen i tredje perioden och sedan såg Kirill Kaprizov till att säkra Minnesotas första seger på övertid.

– Men vi håller på att skaffa oss bra vanor och när det så småningom vänder kommer vi ha nytta av dem, försöker coachen Bruce Boudreau.

Oliver Ekman-Larsson stod för en assist.

Linus Ullmark blev Bostons store hjälte i natt. Han stoppade 30 skott mot ett hungrigt, desperat Anaheim – och höll sedan helt tätt under det straffavgörande som avslutade kvällen.

– Jag föredrar att vi vinner efter 60 minuter, men blir det straffar har jag inga planer på att börja släppa in puckar. Det gick bra ikväll och det var roligt, säger han efter 2-1-segern.

Mötet var Hampus Lindholms första mot klubben han spelade för i nio säsonger och han firade med en assist på Bruins enda spelmål, inprickat av Taylor Hall.

Med segern gick Boston upp i delad serieledning.

Och laget de delar ledningen med är Vegas, som i natt slog Winnipeg med 5-2 hemma på strippen.

Jack Eichel nätade två gånger om och William Karlsson stod för både mål och assist.

Axel Fjällby-Jonsson fanns på isen för Jets för andra matchen i rad, spelade 8.42 och hade två skott på mål.

Anton Forsberg släppte in två mål i första perioden i Ottawas hemmamatch mot Washington, men sedan stängde han igen – varpå hans lagkamrater kunde vända på steken helt och hållet.

Till slut vann Sens med 5-2.

– Jag tycker vi spelade helt fantastiskt. Washington hade ingenting att komma med. Fortsätter vi så här blir det en rolig säsong, säger den svenske keepern, som stoppade sammanlagt 22 skott.

Marcus Johansson noterades för en assist.

Ett tag i första perioden i derbyt mot New York Islanders ledde New Jersey Devils skotten med 13-0, så det var inte alldeles ologiskt att de till slut vann med 4-1.

– Vi håller på att skapa nånting riktigt bra, säger coachen Lindy Ruff.

Jesper Bratt stod för två nya, målgivande passningar och ligger nu på andraplats i NHL:s assistliga med sammanlagt 7 framspelningar.

Montreal Canadiens fortsätter imponera – och det är lagets unga stjärnor som leder i dansen.

Cole Caufield och Nick Suzuki svarade för nya mål när de besegrade Arizona med 6-2 hemma i Bell Centre i natt – och dessutom nätade Juraj Slafkovsky, den slovakiske draftettan från i somras, för allra första gången.

– Jag kommer inte ens ihåg hur det gick till, jag minns bara hur jag firade, jublar han efteråt.

Det finns inga obesegrade lag kvar i NHL säsongen 2022-2023.

Även Dallas Stars åkte till sist på en propp – borta mot Toronto i natt.

Det satt dock hårt åt innan de blåvita löven kunde knäcka gästerna från Texas. Först på övertid lyckades Nic Robertson sätta avgörande 3-2.

– Det är sånt man drömmer om, säger hjälten.

Rasmus Sandin och William Nylander bokfördes båda för assists.

Inte heller Carolinas segersvit består. Andrei Svechnikov fullbordade visserligen ett hattrick borta mot Edmonton i natt, men förgäves. Oilers vann med 6-4.

Nashville Predators har det fortsatt tungt. I nattens bortamatch mot Columbus var de i ledning med både 2-0 och 3-1 men fick till slut stryk med 5-3 – sedan Johnny Gaudreau gjort två mål, varav ett på assist från Gustav Nyquist.

– Vi presterar inte bra under press nu och måste börja tro på oss själva, säger forwarden Colton Sissons.