Sverige förlorade semifinalen i förlängning

Publicerad 2017-04-22

Det stod länge och vägde.

När de skulle avgöras var det USA som var starkast.

Sverige missar finalen efter en försmädlig förlängningsförlust och får ställa om till bronsmatch i U18-VM.

– Jag lider enormt med killarna, säger förbundskapten Torgny Bendelin till C More.

Sverige körde över Kanada med 7–3 i kvartsfinalen av U18-VM.

I semifinalen var det dags för Småkronorna att ta sig an USA.

I gruppspelet blev det svensk 4–1-förlust mot amerikanerna – och även i dag blev det en för tuff uppgift.

Men det krävdes förlängning innan USA avgjorde till 4–3.

– Det är en bra hockeymatch, väldigt intensivt. Jag tycker att våra killar gör en bra insats. Det är jättesmå marginaler, säger Torny Bendelin.

Två kvitteringsmål

Mycket av det fina spel Sverige hade mot Kanada tog de med sig in i dagens semifinal. Men då var det hela tiden Sverige som satt i det målmässiga förarsätet.

I kvällens match blev det tvärt om.

USA tog ledningen två gånger om – men båda gångerna kvitterade Sverige.

Jacob Olofsson kunde trycka in en backhand till 1–1 efter att själv ha transporterat in pucken framför mål.

Nästa kvittering kom när Sverige äntligen fick utdelning på ett powerplay. Fabian Zetterlund lyckades få in pucken från nästan ingen vinkel alls några minuter in i tredje perioden.

Matchen till förlängning

Målet gav Sverige luft under vingarna och när Marcus Sylvegård sen skickade in ett handledsskott till 3–2 kändes finalen nära.

Men spelarna hann inte njuta. Bara dryga minuten senare direktsköt Quinton Hughes in 3–3 och ett ställningskrig innan förlängningen var ett faktum.

I förlängningen stod den svenske målvakten Adam Åhman för flera viktiga räddningar och såg läge ut att ta matchen hela vägen till straffar.

Men med 21 sekunder kvar bröt Sean Dhooghe in framför det svenska målet och satte dit 4–3 pucken som tar USA till VM-final.

– Jag är lite besviken, vi fegade lite i overtime. Vi hade bara nån chans och borde gått mer för att vinna, säger Bendelin till C More och fortsätter:

– När det var en halv minut kvar tittade jag i mitt block vilka straffskyttar vi har, och så smäller det tio sekunder senare. Jag lider enormt med killarna. Vi har jobbar hårt och fått ihop de till slut. Nu ska vi spela för medalj i morgon.

Ryssland väntar i bronsmatch

I den åttonde finalen på de nio senaste åren för USA får de ta sig an Finland som vann med 2–1 efter att Toni Utunen avgjort i förlängningen.

Sverige får vända blickarna mot Ryssland och bronsmatch.

Finland vann med 6–1 mot Sverige i final förra året.

Final spelas 19.30 söndagen 23, och bronsmatchen 15.30 samma dag.