Hedmans löfte efter ”Foppas” önskan

Publicerad:

HOCKEY

Peter ”Foppa” Forsberg skickade en hälsning till Victor Hedman via Sportbladet.

Nu ska den nyblivne Stanley Cup-mästaren göra allt för att uppfylla hans idols önskan.

– Jag ska göra allt i min makt för att få pokalen till Örnsköldsvik, fastlår den 29-årige backjätten.

Snart två veckor har gått sedan Tampa Bay Lightning vann Stanley Cup efter 4–2 i matcher mot Dallas Stars i Edmonton.

Victor Hedman fick Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare.

Dagen efter skickade Peter ”Foppa” Forsberg ett grattis till Victor Hedman via Sportbladet.

”Supergrattis Victor! Fantastiskt roligt att du tar hem ytterligare några till bucklor till Ö-vik. Det är tur att stan växer så allt får plats, haha. Extra grattis till Conn Smythe! Bäst när det verkligen, verkligen gäller är ingen dålig sak att ha med sig i bagaget hem från NHL den dagen du kommer hem. Angående Stanley var ni absolut bästa laget och väl värda vinsten. Fira nu städat men rejält”, säger ”Foppa”.

Victor Hedman och Steven Stamkos.
Foto: Dirk Shadd / TT NYHETSBYRÅN
Victor Hedman och Steven Stamkos.

Vill visa familj och vänner

Stanley Cup-bucklan har inte varit i Örnsköldsvik på 13 år, sedan Samuel Påhlsson tog med den efter segern med Anaheim Ducks 2007.

Peter ”Foppa” Forsberg hade med sig den jättelika och klassiska pokalen till Örnsköldsvik efter segrarna med Colorado Avalanche 1996 och 2001.

Victor Hedman har drömt om att ta hem Stanley Cup-bucklan till Örnsköldsvik sedan han som femåring och elvaåring såg förebilden Peter Forsberg göra det.

– Jag har inte bestämt var i Örnsköldsvik, men hem till Ö-vik ska den. Det är det viktigaste. Jag skulle så gärna vilja visa upp den för familj och vänner som hjälpt mig under hela min resa. Det är något man sett fram emot om man skulle vinna. Att få ta hem pokalen och visa upp den i Ö-vik, säger Victor Hedman till Örnsköldsviks Allehanda.

”Betyder oerhört mycket”

På grund av den pågående coronapandemin pågår fortfarande diskussioner hur det blir med traditionsenliga rundresan i världen med Stanley Cup-bucklan.

Det har bland annat sagts att pokalen ska vara kvar i Nordamerika på en plats och att spelarna istället kommer att få ta dit sina familjer.

Foto: BRUCE BENNETT / BILDBYRÅN
Peter Forsberg med Stanley Cup-bucklan 1996.

Victor Hedman vill inte acceptera det, han tycker att det har gått alldeles för länge sedan den var i Örnsköldsvik senast.

– Jag ska göra allt jag kan för att ta hem den till Örnsköldsvik. Att få följa Peters och "Sammes" fotspår som har vunnit pokalen förut betyder oerhört mycket. Det är idoler jag ser upp till väldigt mycket. Jag har lärt känna de flesta nu när jag har blivit lite äldre. Att jag fått möjligheten att följa dem och se deras ödmjukhet smittar av sig, säger Victor Hedman.

Planerar hemresa

Än så länge är Stanley Cup-bucklan kvar i Tampa i Florida där firandet har fortsatt, Victor Hedman har planerat att åka hem till Örnsköldsvik senare under hösten.

Det blir den första gången Conn Smythe Trophy kommer till Örnsköldsvik. De enda svenskarna som fått priset tidigare är Nicklas Lidström 2002 och Henrik Zetterberg 2008, båda i Detroit Red Wings.

Victor Hedman har spelat elva säsonger i Tampa Bay Lightning sedan han lämnade Modo.

Nästa NHL-säsong är för närvarande planerat att starta den 1 januari, men det är fortfarande oklart hur och var.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!