Damkronorna föll – trots fullt ryskt utvisningbås

Publicerad 2017-04-07

Svensk ledning mot Ryssland i VM.

Då uppstod stor förvirring när utvisningarna haglade i början av andra perioden.

Sedan tappade Damkronorna 2–0 och föll till slut efter straffar.

Damkronornas VM-resa gick inte som planerat. Blågult var chanslöst i kvartsfinalen mot Finland och föll till slut med 0–4 efter en mardrömsstart.

– Man är helt tom nu, sa lagkaptenen Emilia Ramboldt efteråt.

Damkronorna fick sikta in sig på kampen om femteplatsen, där Ryssland väntade natten mot fredag.

Tvåmålsskytt

Sverige fick en drömstart genom Johanna Fällman, som både gjorde 1–0 i slutet av första och 2–0 i powerplay 42 sekunder in andra.

Sedan uppstod kaos.

Utvisningarna hade duggat tätt för Ryssland, som hade två spelare i utvisningsbåset när Fällman gjorde 2–0 (Yelena Dergachyova åkte bland annat på 10+2 för ”misconduct”), och spelade tre mot fem 5.33 in i andra. Men domarna verkade osäkra på sina beslut – om det gällde utvisningarna i sig eller matchklockan framgick inte i sändningen, där kommentatorerna var lika förvirrade som domarna – och matchen avbröts i närmare tio minuter. Så länge att spelarna på bänken fick ge sig ut på isen för att hålla värmen (!).

Till slut kunde matchen fortsätta som planerat. Ryssland lyckades då både reducera och kvittera. Och när Olga Sosina stänkte in 3–2 med sex minuter kvar av tredje perioden talade mycket för att Sverige skulle lämna turneringen med ännu en förlust.

Damkronorna fick dock en gyllene chans till kvittering när Ryssland drog på sig en utvisning med knappt tre minuter kvar. Pernilla Winberg satte 3–3, framspelad av Emma Nordin, och matchen gick till förlängning.

En mållös sådan och straffar fällde avgörandet. Av Sveriges fem straffskyttar gjorde endast Erika Grahm mål, medan ryskorna Olga Sosina och Fanuza Kadirova lyckades överlista Lovisa Berndtsson. Ryssland blir därmed femma i VM och Sverige sexa.

Sedan tidigare står det klart att Kanada är klart för final efter 4–0 i semin mot Finland.

I finalen väntar antingen hemmanationen USA eller Tyskland.