Erik Karlsson historisk i natt: ”Det är skillnaden”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Så det tog lite tid att acklimatisera sig till livet i San Jose.

Nu är Erik Karlsson lika hemtam i den nordkaliforniska solen som Silicon Valleys hetaste tech-snillen. 

Det bevisade han om inte annat när han i natt slog nytt klubbrekord för Sharks med poäng, i form av tre assist, i trettonde matchen i rad.

– Det går mer per automatik nu än i början. Jag övertänker inte saker så mycket. Det är skillnaden, säger den småländske backstjärnan till Sportbladet efter 3-1-segern mot LA Kings.

Det fanns de som började yra om att Erik Karlsson var ”slut” när han inte omedelbart blev San Jose Sharks store backstjärna efter trejden från Ottawa.

De karaktärerna bör kanske rannsaka sin olyckliga benägenhet att dra förhastade slutsatser.

Visst, starten var lite famlande. Det tog den förre Ottawa-kaptenen tid att hitta fotfästet i den nya miljön. Men efter någon månad började han långsamt anpassa sig till omgivning och spelsystem, accelererade kraftigt i december– och nu är han åter den Norris Trophy-värdige vi lärde känna i Senators.

I segermatchen mot LA Kings i natt spelade han alltså fram till samtliga tre mål och har därmed stått för poäng i tretton matcher i rad.

Det är ingenting mindre än nytt klubbrekord.

Han är därmed också den blott sjätte backen i NHL-historien att ha producerat minst en assist i just tretton raka matcher – och den femtonde att producera minst en poäng under samma antal matcher i rad.

Erik Karlsson har nu gjort poäng i tretton raka matcher för San Jose Sharks.
Foto: TT
Erik Karlsson har nu gjort poäng i tretton raka matcher för San Jose Sharks.

Dessutom: Han är med sammanlagt 35 målgivande passningar tvåa i backarnas assistliga bakom lagkamraten Brent Burns. 

– Ja, eftersom jag inte kan göra mål längre får jag spela fram mina lagkamrater istället. Tur att assist räknas också, skrockar Erik när vi når honom efter Kings-matchen. 

– Fast ja, det började lite segt, det får jag väl erkänna. Lite synd, men inte mycket att göra åt nu. Nu går det mer per automatik. Jag övertänker inte saker så mycket. Det är den stora skillnaden.

Med segern i natt har Sharks bra häng på Calgary och Vegas i toppen av Pacific-divisionen – och framförallt tio poängs marginal ner till Anaheim på fel sida slutspelsstrecket.

– Vi spelar bra som lag nu, konstaterar Erik.

– Då blir allting lättare även för mig, och nu har jag dessutom varit här ett tag och hunnit utveckla bra kemi med några killar. Det är kul. Men det viktiga är definitivt att vi vinner och tar två poäng.

Publicerad:

LÄS VIDARE